Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalara Avrupa Merkez Bankası'nın faiz toplantısı ve İtalya ile İspanya'daki ihaleler damga vurdu. İlerleyen saatlerde gelen olumsuz ABD verileri de piyasalarda yankı buldu. Piyasalar gelen tüm bu haberlerle karışık seyir izledi.

Avrupa Merkez Bankası gösterge faiz oranını beklendiği gibi yüzde 1'de bıraktı.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Frankfurt'ta yapılan faiz toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında, Euro Bölgesi'nde ekonomiye ilişkin ciddi aşağı yönlü risklerin sürdüğünü söyledi. Draghi, 'Euro Bölgesi'nde enflasyonun birkaç ay daha yüzde 2'nin üzerinde kalacağını, daha sonra düşeceğini, enflasyon beklentilerinin dengelenmek zorunda olduğunu' kaydetti.

Öte yandan İtalya Hazinesi, bugün düzenlediği 2 ayrı tahvil ihalesinde 12 milyar euro borçlandı. Ülkenin borçlanma maliyetleri hızlı gerileme kaydetti. İspanya Hazinesi ise bugün düzenlediği 3 ayrı tahvil ihalesinde 9,98 milyar euro borçlandı.

İhaleler ve Draghi'nin açıklamalarıyla euro dolar karşısında yükselişe geçti. Ortak para birimi, Amerikan doları karşısında yüzde 1 değer kazanarak 1.2830'a yükseldi.

ABD'DE İŞSİZLİK BAŞVURULARI ARTTI, BorsaLAR KAYBETTİ

ABD'de geçen hafta işsizlik maaşı başvurularının hızla arttığı görüldü.
Çalışma Bakanlığı yaptığı açıklamada, geçen hafta işsizlik maaşı başvurularının 24 bin artarak 399 bin olduğunu bildirdi. Yılın ilk haftasına ait bu rakam, altı haftadaki en yüksek işsizlik maaşı başvuruları olarak kayıtlara geçti.

Ülkede Aralık ayında perakende satışların yüzde 0,1 arttığı açıklandı. Bu da yedi aydaki en zayıf artış oldu.

Gelen bu verilerin ardından birçok Avrupa borsası günü ufak düşüşlerle tamamladı. Amerikan borsaları ise gelen haber akışı karşısında karışık seyir izliyor. New York'ta S&P 500 Endeksi yerel saatle 2:00'de yüzde 0.1 arttı ve 1,293.32 puan oldu. Endeks böylece erken saatlerdeki yüzde 0.5'lik kaybını telafi etti. Dow Jones ise yüzde 0.1'den daha az düşerek 12,445.40 puan oldu.

ALTIN 1,660 DOLARI GÖRDÜ, PETROL 99 DOLARA İNDİ

Gün içerisinde 1.662,15 dolar seviyesine kadar çıkan Şubat teslim altın Comex'te daha sonra 1,654.50 dolardan işlem gördü. Şubat teslim petrol ise İran'a uygulanacak petrol ambargosunun erteleneceği haberiyle 99.40 dolara kadar çekildi.

Finans Yatırım'dan Berna Özdemir Bloomberg HT'ye bugün beklenen ihalelerin iyi geçtiğini belirterek AMB'nin açıklamalarının da piyasalara olumlu yansıdığını söyledi. Özdemir, "Ancak piyasalarda kar realizasyonu hakim. ABD verilerinin çok iyi olmaması kar satışlarına neden oldu" dedi.

Hafta boyunca yurt içi piyasalarda yaşanan olumlu hava bugün de devam etti. İMKB 100 Endeksi günü yükselişle tamamladı. Sabah açılışta 1,8570 liradan güne başlayan dolar gün ortasında 1,8480 liraya kadar düşerek 12 Aralık 2012 tarihindeki düzeylerine yaklaştı. Bu seviyelerde de fazla tutunamayan dolar 1,8400 liranın da altına geriledi ve 1,8390 liraya kadar düştü.