Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya piyasaları, Avrupa borç krizinin gevşemekte olduğu yolundaki işaretlerden olumlu etkileniyor. Asya hisse senetleri son bir ayın en yüksek seviyesine çıkarken, Kore para birimi won değer kazandı.  Petrol fiyatları, İran'a yönelik ambargoda gecikmeler olacağının söylenmesi ile birlikte son bir ayın en hızlı haftalık kaybını gerçekleştiriyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:16'da yüzde 0.6 yukarıda seyrediyordu. Endeks bu hareketle birlikte, dördüncü haftayı da kazançla kapamaya hazırlanıyor. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi son bir haftanın en yüksek seviyesine çıkarken, Mart vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı fazla bir değişiklik göstermedi. Won 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kazandı. Petrol dün yüzde 1.8'lik kaybının ardından yüzde 0.6 yükseldi. Bakır, çinko ve nikel en az yüzde 0.6'lık düşüşler gerçekleştirdi.

Asya hisse senetleri, enerji üreticileri, perakendeciler ve otomobil şirketleri öncülüğünde, son bir yılın en uzun haftalık kazanç serisini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. İspanya ve İtalya'da dünkü hazine ihalelerinde borçlanma maliyetleri düşerken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Euro Bölgesi'nde "belli belirsiz toparlanma" işaretleri olduğunu kaydetti. Bugün açıklanacak olan ABD Tüketici Güveni endeksinin, Bloomberh News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, son yedi ayın en yüksek seviyesine çıkması bekleniyor.

Sydney'de Pengana Capital Ltd.'den fon yöneticisi Diane Lin, "Avrupa Merkez Bankası politika yapıcıları tüm duruma istikrar kazandırdı" dedi ve "Asya hisse senedi piyasalarında bazı iyi performanslar görmeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi geçen yılın Ekim ayında gördüğü son iki yılın en düşük seviyesinden yüzde 8.7 yükseldi ve bu hareket sonucu, endeksteki şirketlerin toplam piyasa değerinin bu şirketlerin toplam tahmini karlarına oranı 12.3 katı seviyesine çıktı. Endekste bugün, düşen iki hisse karşılığı üçün üzerinde hisse senedi değer kazandı. Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.1 yükselirken, Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.3'lük bir çıkış gerçekleştirdi.