Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de Döviz rezervleri, yabancı yatırımların ılımlı hale gelmesi, dış ticaret fazlasının daralması ve Avrupa'daki krizin yatırımcıları gelişen piyasa varlıklarını satmaya yöneltmesi sonucu, 10 yılı aşkın süreden bu yana ilk defa düştü.

Dünyanın en büyük döviz rezervine sahip Çin'de bu miktar, 30 Eylül'deki seviyesi olan 3.2 trilyon dolardan 31 Aralık itibariyle 3.18 trilyon dolara geriledi. Bloomberg'in derlediği verilere göre, Çin'de döviz rezervleri, çeyrek dönemlik rakamlarla, 1998 yılının ikinci çeyreğindeki Asya finans krizinden bu yana ilk kez düşüş gösterdi.

Bu düşüş, Çin Merkez Bankası'nın para politikasını gevşeteceği yolundaki beklentileri güçlendiriyor ve Çin'in kendi para biriminin değer kazanmasına yönelik direncini güçlendirebilir. Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan, bu ay yaptığı açıklamada, küresel yavaşlamanın bu yıl "büyük çaplı" sermaye çekilmelerine neden olabileceğini kaydetti ve bu durum, 2009-2010 dönemindeki dünya ekonomik sıçraması sırasında Çin'in muhalefet ettiği spekülatif fon akışına yönelik risk algılamasındaki değişimin altını çiziyor.

Singapur'da Financial Markets Asya başekonomisti Tim Condon, "Bu durum, yuanın değer kazanması için akış baskısı eksikliğini işaret ediyor ve merkez bankasını para biriminin değer kazanma hızını yavaşlatmaya yöneltebilir" dedi ve "Bu durum ayrıca, sıcak para akışını absorbe etme ihtiyacının da azaltacak ve merkez bankasının zorunlu karşılık oranlarını düşürmesi için potansiyel yaratacak" değerlendirmesinde bulundu.