Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Perşembe günü İtalya ve İspanya'da düzenlenen tahvil ihalelerinde borçlanma maliyetlerinin düşmesinin, Avrupa'daki borç krizinin kontrol altına alınabileceğine dair iyimserliği desteklemesi üzerine Asya Borsaları yükseldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi, bir yıldır ilk kez bu kadar haftayı üst üste artıda kapadı.

Satışlarının üçte birini Avrupa'da kaydeden fotoğraf makinası üreticisi Canon Inc. yüzde 2.3 yükseldi. Japonya'nın en büyük enerji şirketi Inpex Corp., kendisi ve ortağı Total SA'nın Avustralya'da likitleştirilmiş doğal gaz tesisi inşa edeceklerini söylemesinin ardından yüzde 1.2 değer kazandı. Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd., vadeli metal kontratlarında dün görülen artışların etkisiyle yüzde 1 primlendi.

Avrupa'daki borç krizine ilişkin endişelerden birinin en azından kısa vadeli olarak ortadan kalkmış olduğunu, bunun da Asya'daki hisse senedi piyasalarına yansımasını beklediklerini aktaran Pengana Capital Ltd.'ın Sidney'deki fon yöneticilerinden Diane Lin, Avrupa Merkez Bankası'ndaki politika yapıcıların istikrar sağlamayı başarmış olduğunun altını çizdi. Lin, Avrupalı hükümetlerin bir sürü kısa vadeli tahvil çıkarmış olduğunu, bunların finansmanının sağlanmasının önemli olduğunu söyledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 kazançla 116.76 puana çıktı ve 8 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesinden kapandı. Avrupa'nın borç krizini kontrol altına alacağı ve Çin'in büyümeyi desteklemek için kredi sıkılaştırmalarını gevşeteceğine yönelik pozisyonların etkisiyle endeks 4. haftasını da artıda kapamaya hazırlanıyor.

Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.1; Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0.6 ve Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.3 artış kaydetti. Çin tarafında da Hong Kong'taki Hang Seng Endeksi yüzde 0.1 primlenirken, Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.3 düştü.