Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasanın dikkatle takip ettiği İspanya ve İtalya'nın borçlanma maliyetlerindeki düşüşün Avrupalı yasa koyucuların borç krizinin çözümünde ilerlediğinin sinyalini vermesiyle Tokyo Borsası yükseldi ve Nikkei 225 Endeksi bu haftayı artıda kapamaya yöneldi.

Kazançlarının üçte birini Avrupa'da elde eden fotoğraf makinası üreticisi Canon Inc., yenin dün euro karşısında değer kaybetmesi üzerine yüzde 2.8 artış kaydetti. Pacific Metals Co.,  Goldman Sachs Group Inc.'in şirketin hisselerini ülkenin favorileri arasına koymasının ardından demir ve çelik şirketlerindeki yükselişe öncülük etti. Japonya'nın en büyük enerji şirketi Inpex Corp., Avustralya'daki 34 milyar dolarlık likitleştirilmiş doğal gaz tesisi projesini açıklamasının ardından yüzde 1.2 değer kazandı.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1 kazançla 8,471.80 puana çıkarak, bu haftayı yüzde 1 yukarıda tamamlamaya yöneldi. Daha kapsamlı Topix Endeksi yüzde 0.8 artışla 732.66 puana yükseldi. Endekste bugün düşüş kaydeden her hisseye karşılık 3 hisse primlendi.

Avrupa'daki borç krizine yönelik endişelerden birinin en azından kısa vadeli olarak ortadan kalktığını, bunun da Asya'daki hisse senedi piyasalarına yansımasını beklediklerini belirten Pengana Capital Ltd.'ın Sidney'deki yöneticilerinden Diane Lin, Avrupa Merkez Bankası'nın durum üzerinde kontrolü sağlamış olduğunu savundu.

Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri bugün çok büyük değişiklik göstermedi. S&P 500 Endeksi dün AMB Başkanı Mario Draghi'nin, bankanın geçtiğimiz ayki 3 yıllık sınırsız kredi operasyonunun ardından ekonomik istikrar sinyalleri olduğunu söylemesi üzerine yüzde 0.2 yükseldi.