Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pekin Hükümeti'nin para politikasını gevşeteceğine yönelik spekülasyonun etkisinin geçmesi üzerine Çin hisseleri değer kaybetti; Şanghay Bileşik Endeksi son 4 haftanın en sert düşüşüne işaret etti.

China Vanke Co. ve Poly Real Estate Group co., China Daily gazetesinin Pekin'in konut alımlarını sınırlayacağını yazmasının ardından imar şirketleri arasındaki kayıplara öncülük etti. Çin'in en büyük tren üreticileri CSR Corp. ve China CNR Corp., China Business News'in demiryolu bakanlığının yeni lokomotiflerde daha az harcama yapabileceğini söylemesi üzerine yüzde 2'nin üzerinde değer kaybetti. Changjiang Securities Co. ve Huatai Securities Co., geçtiğimiz yıl net gelirin düşmesiyle geri adım attı.

Politika yapıcıların enflasyondaki sıçrama ihtimaline ilişkin endişeleri göz önünde bulundurulduğunda
 munzam karşılık oranlarında acil bir indirimin hemen görülmeyeceğini söyleyen Dazhong Insurance Co.'nun fon yöneticilerinden Wu Kan, likidite sıkılaştırmalarının hemen değişmeyeceğini belirtti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.9 düşüşle 2,230.93 puana gerilerken, CSI 300 Endeksi de yüzde 2.2 kayıpla 2,381.24 puana düştü. Şenzen'deki yeni kurulan şirketlerin listelendiği ChiNext Endeksi yüzde 5.9 geriledi. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün New York'ta yüzde 0.3 aşağıda kapandı.

Şanghay Bileşik Endeksi, dış ticaretteki yavaşlamanın hükümeti parasal genişleme adımları atacağını speküle ettirmesi ve Başbakan Wen Jiabao'nun hisse senedi piyasasını destekleyici hamleler için çağrıda bulunması üzerine 8 Ocak-10 Ocak aralığında yüzde 6.4 artış kaydetti. Şanghay endeksi geçtiğimiz 3 günde ise Credit Suisse Group AG ve Royal Bank of Scotland Group Plc'nin enflasyonun, Pekin hükümetinin parasal genişlemeye gitme inisiyatifini engelleyebileceğini söylemesiyle yüzde 2.2 geriledi.