Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Group'a göre emtia bu yıl yüzde 15 tırmanış yaşarken bu yüksleişe altın, bakır ve petrol öncülük edecek. Goldman bu yükselişe gerekçe olarak ise ABD ve Çin'deki büyümenin Avrupa'nın resesyonunun etkilerini bertaraf edecek olmasını gösteriyor.

Analist Jeffrey Currie'ye göre ABD ve Asya'daki ekonomik görünüm ilerleme kaydederken ve küresel mali kriz içinse risk azaldı. Currie, tarım emtiasının ise bu yıl yüzde 3 düşüş gösterebileceğini söyledi. Goldman'ın öngörüsü ise Morgan Stanley ile çelişiyor. Morgan Stanley bu hafta açıkladığı raporunda tahıl gibi savunma emtiasında ve akaryakıt fiyatlarında düşüş bekliyor. Geçtiğimiz yıl emtia 2008'den beri en kötü performansını sergileyerek yüzde 2.1 artış göstermişti. 

Raporunda "ABD ve Asya'daki ekonomik görünüm ilerleme kaydederken talep riskinin yönünü yukarı çeviriyor." diyen Goldman, 2012'de altın ve bakırdan iyi bir performans beklerdiğini açıkladı.

Goldman'a göre Londra Metal Borsası'ndaki bakrıın metrik tonu bir yılda 9,500 doları bulabilir. Kırmızı metal, Singapur'da yerel saatle 12.54'te 7,960.50 dolardan işlem gördü. Goldman brent petrolün varilinin 127.50 dolar altın vadelilerinin onsunun ise 1,940 dolar olmasını bekliyor. Brent petrolün varili 112.03 dolardan işlem görürken şubat teslimli altının onsu ise 1,641.50 doalrdan alıcı buluyor.