Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin kontrol altına alınmasına yönelik adımların işe yaramaya başladığına yönelik sinyallerin riskli gelişen piyasa varlıklarının cazibesini artırması üzerine Asya paraları değerlendi.

Endonezya'nın ve Güney Kore Merkez Bankası'nın politika faizini sabit bırakmasının ardından Güney Kore wonu ralli yaptı. Hint rupisi, fabrika üretiminin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi üzerine Ekim'den bu yana en iyi haftasına yöneldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin dün Euro Bölgesi'nde belli belirsiz istikrar sinyalleri gördüğünü söylemesinin ardından destek buldu.

Avrupa'da beklenti ve istikrarın iyileşmesiyle piyasalarda bir miktar sıçrama görüldüğünü belirten Singapur'daki ABN Amro Private Bank'ın Döviz stratejistlerinden Roy Teo, son aylarda ABD'den gelen olumlu verilerin de risk iştahını iyileştirerek, hisse senetleri ve gelişen piyasa varlıklarını değerlendirdiğini söyledi.

Asya'da yen hariç en çok işlem gören 10 para biriminin hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi bu hafta yüzde 0.3 kazançla 115.54 puana çıktı.

Hint rupisi, ABD doları karşısında yüzde 2.2 değerlenerek 51.5837 puana yükselirken, won da yüzde 1 kazançla 1,151.50'den işlem gördü. Filipin pezosu yüzde 0.7 ve Malezya ringgiti yüzde 0.4 güçlenerek sırasıyla 43.830 ve 3.1325 seviyelerine çıktı.