Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Avrupa borç krizinin gevşemeye başlamış olabileceği beklentisinin riskli varlıklara yönelik iştahı artırmasının etkisi ile yükseldi. Gösterge endeks, bu hareketle birlikte, son beş haftanın zirvesine yönlendi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.6 yükselerek, Jakarta saati ile 14:11'de 958.92 puana çıktı ve 7 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesinde kapatmaya hazırlanıyor. Endeks bu hafta yüzde 3.5 yükseldi. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.6 yükselirken, Hindistan'da Sensex Endeksi yüzde de yüzde 0.6'lık bir çıkış gerçekleştirdi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.3 düştü ve hükümetin para politikasını gevşeteceği beklentilerinin azalması sonucu düşüşünü dördüncü güne taşıdı.

İspanya ve İtalya'da dünkü hazine ihalelerinde borçlanma maliyetleri düşerken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Euro Bölgesi'nde "belli belirsiz toparlanma" işaretleri olduğunu kaydetti. Sanayi ve teknoloji hisseleri bugün, gelişen piyasa gösterge endeksindeki yükselişe öncülük etti. 2010 yılında cirosunun beşte birini Avrupa'dan sağlayan dünyanın ikinci en büyük mobil telefon üreticisi Samsung Electronics Co. yüzde 1.8 değer kazandı.

Cash Asset Management Ltd. idari direktörü Patrick Yiu, "Yatırımcılar, Avrupa ülkelerinde dünkü borçlanma ihalelerine verilen tepkinin iyi olduğunu yatırımcılar görüyor ve bu durum Avrupa borç sorununa ilişkin endişeleri azaltıyor" dedi ve "Bu hareket, sermayenin hisse senetleri gibi daha agresif araçlara yönlenmesine yardımcı oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

Citigroup Inc.'ye göre, küresel gelişen piyasa fonlarına, 11 Ocak ile biten haftada 1.6 milyar dolarlık giriş oldu.