Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mali krizdeki Yunanistan'ın özel sektör kreditörleri, bankalar ve hükümet temsilcilerinin Atina'daki görüşmelerde, ülkenin borç yükünün azaltılmasına yönelik bir anlaşma sağlayamamasının ardından, tahvil swapları anlaşması için vaktin daraldığını söyledi.

Atina'da birçok konunun görüşüldüğünü, ancak bazı temel şeylerin hâlâ çözülmediği açıklamasında bulunan Yunan tahvillerini elinde bulunduran bankaları temsil eden Uluslararası Finans Enstitüsü IIF, görüşmelerin bugün de devam edeceğini ancak bir anlaşma sağlanması için zamanın azaldığını belirtti.

Kıdemli bir maliye bakanlığı yetkilisi Perşembe günü, Yunanistan'ın bu ay sonunda anlaşmanın son halinin kararlaştırılabileceğine inandığınıi Şubat'ın başında da resmi halka arz işlemlerinin yapılabileceğini söyledi. IIF de swap anlaşmalarının Ocak sonu itibariyle uygulanmasını hedeflediğini açıkladı.

IIF'nin yönetim kurulu eşbaşkanları Charles Dallara ve Jean Lemierre, dün Atina'da Yunanistan Başbakanı Lucas Papademos ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos ile Euro Bölgesi'nin ilk yeniden yapılandırılmasında, kreditörlerin yüzde 50 oranında zarar yazmasını hedefleyen anlaşma üzerinde görüştü. Anlaşmanın duyurulmasının 2 ay sonrasında, anlaşmanın müdahilleri hâlâ daha yatırımcıların toplam zararının belirlenmesi için kuponlar ve yeni tahvillerinin vadeleri üzerinde bir uzlaşı sağlayamadı.

Avrupalı liderler, Yunanistan'daki yetkililer ve ülkenin kreditörleri arasında 26-27 Ekim'deki zirvede kararlaştırılan anlaşma, Yunanistan'ın borçlarının 2020 itibariyle GSYH'sının yüzde 120'sine düşürülmesi için tahvil sahiplerinin ülkenin tahvillerinde yüzde 50 oranında zarar yazmasını öngörüyor.