Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, ''Macaristan ile kredi anlaşması için henüz görüşmelere başlanmadığını'' söyledi.

Lagarde, Washington'da Macar yetkililerle görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Macaristan'ın, IMF'nin yeni finansman programı görüşmelerine başlamayı kabul etmeden önce ekonomisini istikrara kavuşturmaya katkıda bulunacak politikalar izlemeye niyeti olduğunu gösterecek ''elle tutulur adımlar atması'' gerektiğini vurguladı.

IMF Başkanı Lagarde, ''IMF'nin, standby anlaşması görüşmelerine başlayıp başlamayacağına ve görüşmelerin ne zaman olacağına karar vermeden önce Macar yetkililerin makroekonomik istikrarla ilgili bütün politik konularda güçlü taahhütler verdiğini gösterecek somut adımları görmesi gerekiyor'' dedi.

Macaristan ile görüşmelere başlamadan önce Avrupalı yetkililerin ve kuruluşların bu ülkeye desteğinin gerekli olduğunun altını çizen Lagarde, Macaristan'ın uluslararası kuruluşlarla görüşmelerden sorumlu bakanı Tamas Fellegi ile görüşmesini ''verimli'' olarak değerlendirdi.

Fellegi de IMF ile Macaristan'daki ekonomik durumu ve merkez bankasının bağımsızlığı dahil tartışmalı ekonomik politikalarla ilgili bazı konuları ele aldıklarını belirtti.

Macaristan'ın piyasaların güvenini güçlendirecek politikalar izlemesi, Macaristan ekonomisi ve Macar kuruluşlarının sürdürülebilir ekonomik büyümenin zeminini hazırlaması gerektiği konusunda IMF'den uzmanlarla görüş birliği içinde olduklarını kaydeden Fellegi, ''İki ana odak merkezinin, güven ve piyasaların güveni ile ayrıca ekonomik büyüme olduğunun farkındayız'' dedi.

-Başbakan Orban-

Bu arada Macaristan Başbakanı Viktor Orban, dün yabancı gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümetin, yeni finansman anlaşması için politikalarını değiştirmeye hazır olduğunu, ancak Avrupa Birliği (AB) ve IMF'nin yardım görüşmeleri için ''siyasi görüşle değil, öneriyle'' gelmesini talep etti.

Macaristan'da popülaritesini kaybetmekle karşı karşıya olan ve uluslararası piyasaların şüpheyle yaklaştığı Orban, hükümetinin esnek olacağını, ancak Brüksel'in daha fazla özel yaklaşımına ihtiyacı bulunduğunu belirtti.

Orban, ''Genel yaklaşımımız şu; açık ve esneğiz, bütün noktaları görüşmeye hazırız, ancak ihtiyacımız siyasi görüş değil, öneri. Bizim daha fazla özel yaklaşım istediğimiz noktalarda, onlar değişiklik ya da düzeltmeler görmek istiyor. Bunları değerlendirmeye hazırız'' diye konuştu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının kredi notlarını indirmesinin Macaristan'ın borçlanma maliyetlerini artırması ve para birimi forintin değer kaybına yol açmasıyla IMF karşıtı tutumundan vazgeçen Orban'ın lideri olduğu Fidezs'in (Genç Demokratlar Partisi) çıkardığı yeni anayasa muhalefetin tepkisini çekiyor.

Orban hükümetinin geçen yıl bütçeyi istikrara kavuşturmak için, işletmelere kriz vergisi uygulaması ve emekli aylıklarından 13 milyar dolarlık kesintiyi içeren tasarruf önlemleri, Macaristan ile kredi anlaşması yapılması konusunda Avrupa Komisyonu'nu ikna etmedi.

Avrupa Komisyonu'nun eleştirilerinin büyük bölümünü ''çağ dışı'' olarak niteleyen Orban, hükümetin, Macaristan'ın 2004 yılında AB'ye katılmasından bu yana ilk kez bütçe açığını gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 3'ünün altına indirebileceğini savunuyor.

Avrupa Komisyonu, çarşamba günü yaptığı açıklamada, biri merkez bankasının bağımsızlığını tehdit edebilecek yasa olmak üzere tartışmalı yasaları değiştirmezse Budapeşte yönetiminin yasal önlemle karşılaşabileceği uyarısında bulunmuştu.

Brüksel, hükümete merkez bankası başkan yardımcısı atama yetkisi tanıyan yasanın değiştirilmesi ve AB kurallarına uygun yargı reformu için Orban'a bir hafta süre tanımıştı.

Avrupa Komisyonu, Orban hükümetinin tartışmalı yasalarıyla ilgili 17 Ocak'ta karar vereceğini açıklamıştı.