Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Vadeli kontratlar Avrupa Birliği'nin, İran'dan ithal ettiği petrolü yasaklama planını muhtemelen erteleyeceği beklentisiyle yüzde 1.2 kadar değer kaybetti.

Öte yandan Uluslararası Atom Enerji Kurumu müfettişlerinin bu ay Tahran'a giderek ülkedeki nükleer program konusunda görüşmelerde bulunacağı bildirildi.

Tradition Energy'de analist ve broker olan Chris Dillman, "İran'daki haberleri sindirmeye çalışıyoruz. Fiyatlardaki düşüşe AB'nin ambargoyu ertelemesi neden oldu. Atom Eenerjisi yetkililerinin ülkeye ziyareti de fiyatları daha fazla düşebilir. İran'daki gerilimi hafifletecek herşey fiyatlara aşağı yönlü etki yapacak" dedi.

Şubat teslim ham petrolün varil fiyatı yüzde 0.8 düşerek 98.30 dolar oldu ve 21 Aralık'tan beri en düşük seviyeye indi. Petrol böylece bu hafta yüzde 3.2 oranında değer kaybetti.

Şubat teslim Brent tipi petrolün varil fiyatı ise 90 sent veya yüzde 0.8'lik değer kaybıyla 110.36 dolardan işleö gçrdü.

İran, 27 Aralık'ta AB'nin petrol ihracatını yasaklaması durumunda Hürmüz Boğazı'nı kapayacaklarına dair tehdit etmişti. ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey ise İran'ın İran'ın Hürmüz Boğazı'nı ''bir süreliğine'' kapatabilecek kapasitede olduğunu belirtmişti.