Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa ve Ortadoğu sorunları arasında sıkışan petrol dört haftanın düşüğünden işlem görüyor. Petrol vadelileri geçtiğimiz haftaki yüzde 2.8'lik kaybın ardından pek fazla değişim göstermeden seyrediyor. 

Standard & Poor's, Fransa ve Avusturya'nın da içinde olduğu 9 Avrupa ülkesinin notunu bir ya da iki basamak indirdi. Kuruluş, not indirimlerine gerekçe olarak, Euro Bölgesi'nde artan sistematik riski gösterirken, negatif görünümün nedeninin ise Euro Bölgesi'ndeki olası yeni resesyon riskindeki artışı yansıttığına dikkati çekti. İran Petrol Bakanı Muhammed Ali Katibi verdiği demeçte Arap üreticiler tarafından desteklenen Avrupa'ın İran petrolüne ambargo koyma girişiminin "tehlikeli bir politik oyun" olacağını söyledi.

"Talebi belirleyen ana unsurlar Avrupa ve olası sorunlar." diyen Sidney'deki CMC Markets baş analisti Ric Spooner, "S&P'nin not indirimi iyi bir dille anlatılmış olsa da yankıları pek bu yönde olmadı." yorumunda bulundu.

NYMEX elektronik işlemlerdeki şubat teslimli ham petrolün varili Sidney'de ise yerel saatle 15.16'da 21 sent artışla 98.91 dolar oldu. Petrolün kontratı 13 ocak cuma günü ise yüzde 0.4 düşüşle 21 aralık tarihinden beri en düşük seviye olan 98.70 dolardan kapandı. Martin Luther King Jr. tatilinden dolayı bugün ABD'de işlem yapılmayacak.

Londra'daki ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ndaki şubat teslimli brent petrolün varili 39 sent artışla 110.83 dolardan işlem görürken Avrupalı kontratın Batı Teksas'ın kontratına farkı 11.92 dolar oldu.