Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Standard & Poor's'un Fransa ve Avusturya'nın da içinde olduğu 9 Avrupa ülkesinin notunu kırmasının ardından euro düşüşünü ikinci güne taşırken yen karşısında da 11 ayın düşüğüne geriledi.

Avrupa ülkelerinin tahvil ihalelerinin bu haftaki açılışını bugün Fransa'nın yapmasından önce euro, dolar karşısındaki 6 haftalık düşüşünü sürdürüyor. Avrupa'nın borç krizinin yatırımcıda güvenli liman arayışını uyandırması ile yen ve dolar diğer majör para birimleri karşısında yükseliyor. Avustralya doları ise ülenin en büyük ticari ortağı olan Çin'in ekonomik büyüme verisinin öncesinde geriliyor.

“Söz konusu not indirimleri euroda short pozisyonlara gitmek için bir bahane daha yarattı." diyen Bank of New Zealand Ltd para stratejisti Mike Jones, “Piyasanın beklentisi test edilirken Avrupa'nın tahvil ihalesi de önemli bir etken." yorumunda bulundu.

Euro, cuma günkü kapanış seviyesinden yüzde 0.2 düşüşle Tokyo'da yerel saatle 12.57'de 1.2650 dolardan işlem görüyor. Euro, yen karşısında Aralık 2000 tarihinden beri en düşük seviye olan 97.04 yen olduktan sonra yüzde 0.4 düşüşle 97.04 yene geriledi. Dollar yüzde 0.2 düşüşle 76.83 yen oldu. ABD piyasaları Martin Luther King günü sebebyile bugün kapalı.