Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Standard & Poor's'un Fransa ve Avusturya da olmak üzere 9 Avrupa ülkesinin notunu kırmasının ardından bakırdan çinkoya endüstri metalleri geriledi.

Londra Metal Borsası'nda işlem gören üç ay vadeli bakırın metrik tonu yüzde 1.1 kadar düşüşle 7,909.50 dolara gerilerken Şangay'da ise yerel saatle 12.31'de 7,978.75 dolar oldu. Bakırın kontratı geçtiğimiz hafta yüzde 5.5 değer kazandı.  Şangay Vadeli İşlemler Borsası'ndaki nisan teslimli nakırın tonu sabah seansını yüzde 0.4 düşüşle 58,000 yuandan (9,185 dolar) kapadı.

S&P; Fransa, Avusturya, İtalya, İspanya, Portekiz, Kıbrıs Rum Kesimi, Malta, Slovakya ve Slovenya'nın notları bir ya da iki basamak indirirken Almanya'ya ise dokunmadı. Kuruluş, not indirimlerine gerekçe olarak, Euro Bölgesi'nde artan sistematik riski gösterirken, negatif görünümün nedeninin ise Euro Bölgesi'ndeki olası yeni resesyon riskindeki artışı yansıttığına dikkati çekti. Dolar, 16 majör para biriminden 14'ünün karşısında yükseliş kaydetti.

"Geçtiğimiz haftaki yükselişin ardından not indirimi düzeltme için fitili ateşleyici oldu." diyen Changjiang Futures Co analisti Shen Zhaoming, "Yerel bölgelerdeki arz artışı da talebin olmadığının kanıtı." açıklamasında bulundu.SHFE bakır stokları üst üste 6 hafta artışla geçtiğimiz hafta 120,452 tona yükseldi.