Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un, Euro Bölgesi'nin borç krizinin kontrol altına alınması için yeterli çaba göstermediği gerekçesiyle Fransa ve diğer 8 Avrupa ülkesinin kredi notunu AAA'dan indirmesinin sonrasında Fransa'nın bugün düzenleyeceği tahvil ihalaesinin öncesinde Asya Borsaları düşüş kaydetti.

Avustralya'nın piyasa değeri bakımından en büyük 3. bankası Australia&New Zealand Banking Group Ltd., Avrupa'daki krizin küresel finansal sisteme zarar vereceğine dair endişeler üzerine yüzde 1.9 değer kaybetti. Satışlarının yüzde 21'ini Avrupa'da kaydeden Sony Corp. yüzde 2.3 geriledi. Çinli imar şirketi Guangzhou R&F Properties Company Ltd., yarın açıklanacak olan ve Çin ekonomisinin son 10 çeyreğin en düşük hızında büyüdüğüne işaret etmesi beklenen verinin öncesinde yüzde 2.5 düştü. Ünlü milyarder Warren Buffett'in de ortaklarından olduğu Çinli otomobil üreticisi BYD Co., gazetede çıkan Çin'in bazı elektrikli arabalara vergi muafiyeti getireceğine yönelik haberin ardından yüzde 1.9 primlendi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Yunan yetkililer ve kreditörler arasında geçtiğimiz hafta yapılan görüşmelerin temerrüt riskini artırmasının ardından yüzde 1.4 kayıpla son bir ayın en sert düşüşünü kaydetti ve 115.32 puan oldu. Endekste artış kaydeden her hisseye karşılık 5'ten fazla hisse değer kaybetti ve endeksteki 10 sektörün hepsi geriledi. Endeks geçtiğimiz haftayı yüzde 2.2 yukarıda tamamlamıştı.

Avrupa'nın sorun ve duraklama yaşamadan borç sorunlarını çözmesini beklemenin gerçekçi olmadığını savunan Sidney'deki Platypus Asset Management Ltd.'ın yatırım yöneticilerinden Prasad Patkar, S&P'nin not indiriminin yatırımcının beklentisini değiştirmeyeceğini söyledi.

Standard&Poor's 500 Endeksi yüzde 0.6 geriledi. Endeks 13 Ocak'taki kapanışında yüzde 0.5 düştü. Borsanın kapanmasının ardından S&P, Almanya'nınki sabit bırakırken, Fransa'nın kredi notunu indirdiğini açıkladı.