Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da makina siparişleri Kasım ayında sıçrama yaptı. Bu hareket, yenin güçlü konumunu sürdürmesi ve küresel ekonomideki yavaşlamaya karşın, şirketlerin yatırım yapmakta istekli olduğunu işaret ediyor.

Gelecekteki sermaye harcamalarının bir göstergesi olan siparişler, Kasım ayında, bir önceki aya göre yüzde 15 arttı. Bloomberg News'un anketine katılan 29 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 5.1 artması bekleniyordu.

Zayıf denizaşırı talep ve yendeki yükselişler, Nippon Steel Corp . ve Panasonic Corp. gibi önemli Japon ihracatçılarının karlarını azalttı. Anca sipaişlerdeki sıçrama, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinin, güçlü para birimine ve yavaşlayan küresel ekonomiye dkarşı direnc gösterdiğini işaret ediyor.

Societe Generale SA'nın Tokyo ofisinden, şef Japonya ekonomisti Takuji Okubo, "Güçlü Kasım ayı verileri bir rahatlama getirebilir ve sermaye harcamaları trendinde genişlemeye yönelik güveni artırabilir"dedi ve "11 Mart depreminden sonra yeniden inşa, sermaye harcamalarının 2012'de sağlam olacağı anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yen dolar karşısında 31 Ekim'de 75.35 ile İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en değerli seviyeye çıkmıştı. Yen bugün Tokyo saati ile 12:03'te 76.84 seviyesinde işlem görüyordu. Yen, Avrupa ortak para birimi karşısında ise bugün erken saatlerde Aralık 2000'den bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra 97.15 seviyesinde seyrediyordu. Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, geçen hafta sonunda Fransa, Avusturya ve diğer yedi Avrupa ülkesinin kredi notunu düşürmüştü.

Japonya Maliye Bakanı Jun Azumi, bugün basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede, euronun değer kaybından endişe duyduğunu, zira bu düşüşün biraz hızlı gerçekleştiğini kaydetti. Bakan, "Bölgedeki borç krizi, eğer politika yapıcılar krizin yayılmasını önleyecek güçlü bir çözümle gelmezse, bu yıl küresel ekonomi üzerinde baskı oluşturacak" değerlendirmesinde bulundu.