Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un Fransa ve Avrupa'daki diğer 8 ülkenin AAA olan kredi notunu düşürmesi üzerine Euro Bölgesi yetkililerinin borç krizini çözme konusunda yeterli çaba göstermediğine ilişkin endişeler arttı, Japon hisseleri sert satış gördü.

Japonya'nın en büyük halka açık bankası Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. yüzde 2.1 düştü. Satışlarının üçte birini Avrupa'da gerçekleştiren fotoğraf makinası üreticisi Canon Inc. yüzde 2.1 geriledi. Ülkenin piyasa değeri bakımından en büyük petrol şirketi Inpex Corp., ham petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle yüzde 1.9 değer kaybetti.

Okasan Securities Co.'nun baş stratejistlerinden Tokyo'daki Norihiko Funatsu, piyasanın Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinin not indirimini bekliyor olduğunu, ancak bunun ne kadarının şu zamana kadar fiyatlanmış olduğunun henüz bilinmediğini belirtti.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.5 kayıpla 8,370.49 puana gerileyerek 15 Aralık'tan bu yana en sert düşüşüne işaret etti. Endekste yalnızca 10 şirket değer kazandı. Daha kapsamlı Topix Endeksi yüzde 1.4 düşüşle 724.21 puandan işlem gördü. Hisse senetlerindeki düşüşte S&P'nin not indirimi kadar, Avrupalı liderlerlerin zarar yazma konusunda Yunanistan'ın kreditörleriyle görüşmelerine yeniden başlama konusunda başarısız olması da etkili oldu.

Bu yıl S&p 500 endeksi yüzde 2.5 ve Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.9 yukarıda seyrederken, Topix Endeksi yüzde 0.6 düşüş kaydetti. Japonya'nın en büyük gösterge endeksinde yer alan hisse senetleri, tahmini kazançlarının ortalama 14.9 katından fiyatlanıyor. Bu oran S&P 500 için 12.3 ve Stoxx 600 için 10 katı olarak seyrediyor.