Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Borç krizinin Euro Bölgesi'ndeki ülkelerin kredibilitesini azaltmasının etkisiyle euro, 2011'de kendisini desteklemiş olan riskli varlıklarla arasındaki ilişkiyi yitiriyor.

Standard&Poor's 500 Endeksi Ekim'den bu yana yüzde 3.4 yükselirken, euro, aynı dönemde dolar karşısında yüzde 8.7 değer kaybetti ve iki göstergenin arasındaki korrelasyon, yüzde 91 seviyesi ile Kasım'da kaydetmiş olduğu zirvesinden yüzde 58'e geriledi. Euro, Ocak 2011'den bu yana, hisse senetleri ve Avustralya doları gibi büyümeye bağlı yatırımlarla neredeyse tamamen uyumlu bir seyir izlemişti; ancak Avrupa'nın ortak para biriminde şimdi ayrışma görülüyor.

Bu ayrışma, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin faizleri indirmesi ve İtalya'dan İspanya ve Fransa'ya kadar hükümetlerin borçlanma maliyetini düşürmek için bankalara sağladığı 3 yıllık sınırsız kredi imkanlarının etkisiyle tetiklendi. İki faktörün birleşimi, euroyu geçtiğimiz hafta 20 ayın en düşüğü olan 1.2624 dolara geriletti. Ağustos ortasında euroda 1.45 dolar seviyesinden satış tavsiyesinde bulunan UBS AG, euronun 1.15-1.20 dolarda seyredeceğini düşünüyor.

Geçtiğimiz yılın ikinci yarısında euro, Avustraya doları ve S&P 500 Endeksi'nin aynı şekilde işlem gördüğüne ve birbiriyle bağlantılı olarak hareket ettiğine dikkat çeken New York'taki Citigroup Inc.'in Döviz stratejistlerinden Andrew Cox, temellerin önemli olduğunu söyledi.