Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, BRIC ülkelerinin gelişen ülkelere erişebilmek için bir araya gelerek küresel fon oluşturması gerektiğini açıkladı.  

Profesör Stiglitz konuyla ilgili "Gelişmekte olan piyasaların ve yeni bir uluslararası fon yaratmanın çok güçlü destekçisiyim. Buradaki temel nokta paranın gelişmekte olan ekonomilerle olduğu. BRIC ülkelerinin ekonomileri 1944 yılında Dünya Bankası'nı inşa eden endüstri ülkelerinden çok daha genişler. Gelişmekte olan ekonomiler, BRIC ülkeleri küresel çapta bir kurum için bir araya gelmeli." açıklamasında bulundu.  

BRIC; bilindiği gibi Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'i anlatmak için ülkelerin isimlerinin İngilizce yazılışlarının baş harflarinde oluşan bir kısaltma.

Küresel fon konusunun acil olduğunu vurgulayan Stiglitz, "Wall Street'i İşgal Et Hareketi"nin gittikçe büyüyen adaletsizlik ekonomilerdeki istikrarsızlık sebebiyle tetiklenen bir oluşum olduğunu hatırlattı.

Columbia Universitesi Profesörü Stiglitz "Paranın fakir ülklerden zengin ülkelere akması gibi bir trend söz konusu. Halbuki tam tersi olmalı, para zengin ülkelerden fakir ülkelere akmalı. Küreselleşmenin getridiği nimetlerden herkes faydalanabilmeli fakat maalesef şu konjonktürde böyle bir şey söz konusu bile değil." yorumunda bulundu.

Stiglitz Uluslararası para Fonu IMF içinse "IMF'nin artık adalatesizliğin itikrarsızlığa yol açtığına dair yeni bir vizyonu var. Eğer bu yeni programları ile ekonmik istikrarı yakalarlarsa adaletsizlik problemine de işaret etmiş olurlar ki bu çok majör bir değişim olur." açıklamasında bulundu.