Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un Fransa' nın ve diğer 8 Avrupa ülkesinin kredi notunu düşürmesiyle gelişen piyasa varlıklarının talebi azaldı; Asya paraları zayıfladı.

Avrupa'daki borç krizinin küresel ekonomik toparlanmaya zarar verdiği düşüncesi ile Güney Kore wonu son 1 haftanın en sert düşüşünü kaydederken, Taylanda bahtı da 17 yılın en düşüğüne geri çekildi. Çin'de Salı günü açıklanacak olan dördüncü çeyrek büyüme rakamlarının 2009'un ikinci çeyreğinden bu yana en düşük büyüme hızına işaret etmesi bekleniyor.

Not indirimlerinin varolan korkuları somutlaştırdığını söyleyen Singapur'daki Forecast Pte'nin ekonomistlerinden Radhiko Rao, bu durumunda Asya paralarını aşağı çektiğini belirtti.

Güney Kore wonu, ABD doları karşısında yüzde 0.6 düşüşle 1,154.68 seviyesine geriledi. Bugün erken saatlerde 31.95 seviyesinden Ağustos 2010'dan bu yana en düşük düzeyine işaret etmiş olan Tayland bahtı, günü yüzde 0.4 aşağıda 31.92 seviyesinde kapadı. Malezya ringgiti yüzde 0.5 değer kaybederek 3.1475'e ve Endonezya rupisi de yüzde 0.9 düşüşle 9,164'e geriledi. Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi yüzde 0.1 düştü.

Standard&Poor's, Euro Bölgesi'ndeki artan siyasi, finansal ve parasal problemleri gerekçe göstererek Fransa ve Avusturya'nın AAA olan notunu 13 Ocak'ta AA+'ya düşürdü. Kredi derecelendirme kuruluşu İspanya, İtalya ve Portekiz'in de kredi notlarını 2 kademe birden indirdi.

Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos 14 Ocak'ta, tahvil swapları görüşmesinin durdurulmasının ardından ülkenin 18 Ocak'ta kreditörleriyle müzakereleri yeniden başlamayı planladığını söyledi.