Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geçtiğimiz haftanın kapanışında gelen S&P not indiriminin ardından ilk işlem gününde Asya Borsalarında % 1'in üzerinde negatif seyir gözlendi. S&P'nin kararına ek olarak bu gece gelecek Çin GDP ve sanayi üretimi verilerine ilişkin iyimser olmayan beklenti de karamsarlığı destekledi. Ülke ihracatından önemli pay alan Avrupa'da yaşanan durgunluk ve gayrimenkul fiyatlarında görülen balon ile bir süredir uygulanan sıkılaştırma tedbirleri sonucunda Çin ekonomisinin 2012'nin ilk yarısında büyüme performansının düşük seyredeceği öngörülüyor.

S&P'nin not indiriminin ardından bugün gerçekleşecek Fransa borçlanma kağıdı ihracı öncesinde Avrupa borsaları hafif ekside seyrediyor. Günü negatif açan Avrupa borsaları, Avrupa Merkez Bankası'nın İtalya ve İspanya tahvillerini ikincil piyasadan satın aldığı ile ilgili haberler ve Yunanistan cephesinden gelen ılımlı işaretler ile toparlamış görünse de, sonrasında yine eksiye geçti. Yunanistan ve bu ülke borçlanma araçlarının elinde bulunduran kreditörler arasında vadesi gelen tahvillerin değişimi ile ilgili görüşmeler geçen hafta olumsuz sonlanarak bu haftaya ertelenmişti. Çarşamba günkü görüşmeler öncesinde Yunanistan hükümetinden anlaşmaya sağlanacağı yönünde ılımlı açıklamalar ve Almanya Başbakanı Merkel'in anlaşma sağlanması için baskı yaptığı haberleri geliyor.

Yarın gerçekleşecek 14 ay ve 6 yıl vadeli Hazine tahvillleri öncesinde bugün İMKB geçtiğimiz hafta kaldığı yerden devam ederek pozitif yönde ayrışmasını devam ettiriyor. Ekim ayı işsizlik oranı aylık bazda 30 baz puan artışla %9,1'e yükselirken, İMKB işsizlik oranındaki artışa fazla tepki vermedi. Öncü gösterge Tüketici Güven Endeksi ise Aralık ayında 1 puan artışla 92,0 olarak gerçekleşti. Açılışı 150 puan artışla 51.712 puandan yapan Bileşik Endeks Avrupa borsalarındaki kaybın azalması ile ilk seansı 52.065'ten kapattı. VOB-30 Endeksi ise %1,5 artıda görülüyor. Geçtiğimiz haftanın kapanışına yakın %5,4 değer kazanan Gıda Endeksi haricinde sektörel endeksler %1 civarında artıda. 52bin seviyesinin üzerinde tutunmaya çalışan Bileşik Endeks ilk seansta 51.484 - 52.215 bandında hareket etti.

Cuma günü kapanışa yakın S&P not indirim kararırın duyulması ile 1,86'nın üzerine yükselen USD / TL kuru bugün yine bu seviyenin altına geriledi. Kur %0,4 düşüşle 1,8560 seviyesinde gezinirken, gelişmekte olan para birimlerinin çoğunun dolar karşısında değer kaybettiği görülüyor. EUR/USD paritesi % 0,2 azalışla 1,2658'de iken, EUR/TL kuru Temmuz 2011'den bu yana ilk kez 2,35'in altında işlem görüyor. 2 yıllık gösterge tahvil faizi ise gerilemeye devam ediyor. Merkez Bankası'nın haftalık repo ihalelerinde 1 haftadır % 5,75'ten borç vermesine bugün de devam etmesi ile faiz bugün 30 bp azalışla 10,53 seviyesinde.

Cihan Başkal

Bloomberg HT

Araştırma Bölümü

cbaskal@bloomberght.com