Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in son 10 çeyreğin en düşük hızında büyüme kaydetmesi parasal genişleme beklentilerini artırdı; Çin Borsası 5 günden bu yana ilk kez yükseldi.

Jiangxi Copper Co. ve Aluminum Corp. of China Ltd., metal fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle emtia üreticileri arasındaki kazançlara öncülük etti. Çin'in en büyük otomobil üreticisi SAIC Motor Corp., sanayi üretiminin beklentinin üzerinde büyümesi üzerine yüzde 4.3 değer kazandı. Çin'in GSYH'sı dördüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 8.9 büyüdü.

Yavaşlayan ekonomik büyümenin yatırımcıların, hükümetin munzam karşılık oranlarını Çin Yeni Yılı'na yakın bir zamanda indireceğine yönelik umutlarını desteklediğini belirten Jingxi Investment Management Co.'nun Şanghay'daki yatırım genel müdürü Wang Zheng, önümüzdeki haftaki uzun tatil göz önünde bulundurulunca taleplerin biraz ihtiyatlı seyrettiğini söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5'e varan bir düşüşün ardından toparlandı ve yüzde 1.2 kazançla 2,232.17 puana çıktı. CSI 300 Endeksi de yüzde 1.3 artışla 2,376.93 puandan işlem gördü.

Şanghay endeksi geçtiğimiz 4 günde, merkez bankasının bankaların munzam karşılık oranlarını Çin Yeni Yılı tatili öncesinde düşüreceğine dair spekülasyonun ortadan kalkmasıyla yüzde 3.5 gerilemişti. Credit Suisse Group AG ve Royal Bank of Scotland Group Plc, enflasyonun, Çin Hükümeti'nin parasal genişleme konusunda işini zorlaştırdığını söyledi.