Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse sentleri, Çin'de ekonominin iki yılı aşkın sürenin en yavaş büyümesini göstermesinin para politikasının gevşetileceği beklentilerini güçlendirmesinden destek buldu. Bu hareket sonucu, gösterge endeks Stoxx Europe 600 beş aylık zirvesini daha da ileriye taşıdı. ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse senetleri de yukarı yönde hareket etti.

Üçüncü en büyük madencilik şirketi Rio Tinto Group, Avustralya'nın Pilbara bölgesindeki maden ve limanlarındaki genişleme nedeniyle demir cevheri üretiminin dördüncü çeyrekte  rekor seviyeye yükseldiğini açıklamasının ardından yüzde 1.3 değer kazandı. Afren Plc, Nijerya kıyılarında petrol ve doğal gaz bulmasının ardından yüzde 14 yükseldi.

Stoxx 600 Endeksi, dün Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından yüzde 0.6 yükselerek, Londra saati ile 08:28'de 252.67 puana çıktı. Endeks dün, Temmuz ayından bu yana ilk kez 200 günlük hareketli ortalamasının üzerinde kapandı. Mart ayında vadesi dolacak Standard & Poor’s 500 endeks kontratı yüzde 0.7 ve MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2 yükseldi.

Societe Generale SA Hong Kong ofisinden Çin ekonomisti Wei Yao, "Daha fazla genişleme olacak" dedi ve "Daha fazla politika gevşemesi beklemeye devam ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'de gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH), geçen yılın dördüncü çeyreğinde, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8.9 arttı. Bloomberg News'un anketine katılan 26 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, büyümenin yüzde 8.7 çıkması bekleniyordu.