Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

ABD'de Cumhuriyetçi Partinin başkan aday adaylarından Teksas Valisi Rick Perry, katıldığı bir porgramda Türkiye hakkında olumsuz sözler sarf etti.

Amerikan Fox TV'nin düzenlediği canlı açık oturuma katılan Perry, FOX TV sunucusunun yönlendirici sorularıyla Türkiye hakkında sert eleştirilerde bulundu.

Sunucu "Türkiye'deki mevcut yönetim iktidara geldiğinden bu yana kadın cinayeti oranının yüzde 1400 oranında arttığını, basın özgürlüğünün Rusya seviyesine düştüğünü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Hamas'a kucak açtığını, Türkiye'nin İsrail ve Kıbrıs'ı askeri güç kullanmakla tehdit ettiğini" ileri sürerek, Perry'ye ''Sizce Türkiye hala NATO'nun üyesi olmalı mı?'' diye sordu.

Perry, Türkiye'deki iktidarı eleştirerek, böyle bir hükümetin sadece NATO'ya bağlı olup olmadığını gözden geçirmenin yetmeyeceğini, ayrıca ABD'nin dış yardımlarını sıfıra indirmesi gerektiğini iddia etti.

Perry, ''1970'lerde Türkiye'de Amerikan Hava Kuvvetleri pilotu olarak görev yaptığını, o dönemde Türkiye'nin ABD'nin müttefiki olduğunu, ancak şimdinin Türkiyesi'nde bunu göremediğini" söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın dış politikasının müttefiklerini ürküttüğü görüşünü dile getiren Perry, bu durumun ABD'nin düşmanlarını cesaretlendirdiğini belirtti.

Konuşması alkışlarla kesilen Perry, İran ve İsrail arasında mesafe olmaması gerektiğini savunarak, ''ABD'nin, İran, Suriye ve Türkiye gibi ülkelere sert mesajlar göndermesi gerektiğini'' öne sürdü.

Bu arada Thinkprogress adlı düşünce kuruluşu, Perry'nin sözlerine, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Tony Blinken'in Türkiye hakkındaki olumlu sözlerini internet sitesine koyarak yanıt verdi.