Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük finansal aracı kuruluşunun sahibi Morgan Stanley'nin planları hakkında bilgisi olan bir kişiye göre, ödemelerde kesintiye ve tazminatlarda ertlemeye giden banka, nakit bonus ödemelerini 125 bin dolarla sınırlayacak.

Kaynak, CEO James Gorman'ın başkanlığındaki şirketin operasyon komitesinin üyelerinin ödemelerini hemen almayacağını söyledi. New York'taki bankanın sözcüsü Mark Lake ise, henüz kamuoyuyla paylaşılmamış olan bu planlar hakkında açıklama yapmayı reddetti.

Morgan Stanley'nin kararı, bazı analistlerin işlemler ve yatırım bankacılığındaki kazançlar bakımından finansal krizden bu yana "en kötü dönem" olarak adlandırdıkları dördüncü çeyreğin ardından geldi. Atlantic Equities'ten Richard Staite'in aralarında yer aldığı analistler, artan maaşlar ve önceden ertelenen ödemelerin, kuruluşun taminat maliyetlerini azaltma konusundaki esnekliğini sınırladığını belirtiyor.

Planlar hakkında bilgi veren kaynak, Morgan Stanley'nin kararının ertelenen ödemeleri yüzde 75'e çıkaracağını söyledi. Banka, 2010 yılındaki ödemelerinin ortalama yüzde 60'ını, 2009'dakilerin ise yüzde 40'ını ileri tarihe itmişti. Banka, 2011'de tecil ettiği ödemelerini 2012 ve 2013'ün son ayları olmak üzere iki eşit taksitte yapacak.

Tazminat planıyla ilgili detaylar daha önce Wall Street Journal gazetesinde yayınlanmıştı.

Morgan Stanley'nin yatırım bankacılığı birimi 2011'in ilk 9 ayında ödemeler için 5.74 milyar dolar kenara ayırmmak durumunda kalmıştı. Bu rakam 2010'dakinin yüzde 8 üzerine karşılık geliyor. Şirket genelindeki tazminat ve yardım ödemeleri, kazançlardaki yüzde 13'lük artışın etkisiyle yüzde 6 yükselerek 12.7 milyar dolara çıktı.