Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel ekonomik yavaşlamaların kazançlara zarar vereceğine dair kaygılar sebebiyle, gelişen piyasa hisselere, 2009'dan bu yana en düşük değerlemelerine yaklaşmasına rağmen yatırımcıları çekmeyi başaramıyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nin, gelişmiş piyasaların göstergesi olan MSCI Dünya Endeksi'ne oranla fiyat-kazanç oranları, küresel boğa piyasanın başlangıcı olarak kabul edilen Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesine yakın seyrediyor.

Çin'den Güney Kore'ye, birçok gelişmekte olan ekonomideki yavaşlamalara ilişkin endişelerle, gelişen piyasa hisseleri gözden düşerek, MSCI Endeksi'ni geçtiğimiz yıl yüzde 20 aşağı çekti. Bunun aksine, gelişmiş piyasalar 2011'de yüzde 7.6 düştü; ABD hisselerinin göstergesi olan Standard&Poor's 500 Endeksi ise neredeyse hiç değişiklik göstermedi.

Küresel risk beklentilerindeki belirsizlikler göz önünde bulundurulduğunda, alım sinyali vermek için henüz erken olduğunu söyleyen Londra'daki Societe Generale SA'nın küresel gelişen piyasalar stratejileri müdürü Benoit Anne, "gelişen piyasalar genelinde birçok ekonomi küresel yavaşlama riskiyle karşılaşıyor. Makro ekonomik yavaşlamadan ötürü, şu dönem gidip alım yapmak için çok da elverişli değil" dedi.

EPFR Global'in rakamlarına göre, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'den oluşan BRIC ülkelerindeki yatırım fonlarından geçtiğimiz yıl, 1996'dan bu yana en büyük oranda çıkış gerçekleşti.