Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası(ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Ewald Nowotny, bankanın tahvil alım programının (SMP) alternatifleri üzerinde çalıştığını bildirdi.

Avusturya Merkez Bankası Başkanı da olan Nowotny, Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, tahvil alım programına alternatif çözümler araştırdıklarını belirterek, tartışmaların, SMP olmaksızın yapılabilecek bir noktadan uzak olmadığını vurguladı.

Nowotny, söz konusu tartışmaların tüm para politikası enstrümanlarını içerdiğine dikkati çekerek, banka yönetim kurulu üyeleri arasında SMP'ye ilişkin bazı şüpheler bulunduğunu çünkü düzeltmek istedikleri piyasa eksikliklerinin muhtemelen diğer yerlerde de ortaya çıkabilmesi korkuları bulunduğunu kaydetti.

Euro Bölgesindeki borç krizine çözüm üretmek üzere ECB'nin rolünün artırılmasına bir kez daha karşı çıkan Nowotny, ''Avrupa Birliği (AB) anlaşmalarına ve bankanın statüsüne göre ECB, para politikasının merkezinde yer alıyor, ancak tek ekonomik aktör değil. İyi bir ekonomi politikası ortaya çıkarabilmek için mali ve para politikaları arasında işbirliği gerekli'' dedi.

Ewald Nowotny, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P) tarafından Cuma günü Euro Bölgesine üye 9 ülkenin kredi notunun düşürülmesine ilişkin, tüm not düşürmelerin kapsayıcı olduğuna vurgu yaptı.

Ancak hepsinin birbirinden çok farklı olduğuna işaret eden Nowotny, ''Bana göre İtalya'nın kredi notunun iki kademe düşürülmesi ciddi. Tartışmasız bankacılık sektörü için olduğu kadar kamu maliyesi için de refinansman 2012 yılında çok önemli bir rol oynayacak. Ancak bu hareket kesinlikle yardımcı olmadı'' değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Merkez Bankası'nın yönetiminde Euro Bölgesine üye ülkelerin merkez bankaları, geçen yaz aylarından bu yana ağır borç kriziyle mücadele eden bölge ülkelerinden 217 milyar euro değerinde tahvil satın aldılar.