Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'deki ekonomik büyümenin bakır talebini artıracağı beklentisi ve Rio Tinto Group'un metal üretimini düşürdüğünü açıklamasıyla New York'ta bakır fiyatları 4 ayın zirvesine yaklaştı.

Çin'in gayrisafi yurtiçi hasılası, geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 8,9 oranında büyüdü. Bloomberg anketine katılan ekonomistler yüzde 8.7'lik büyüme bekliyordu. Çin, küresel bazda en büyük bakır tüketicisi.

Madencilik devi Rio Tinto Group ise 2011 yılında bakır üretiminin yüzde 23 azaldığını söylerken Londra Metal Borsası'nda stoklar 13 ayın en düşük seviyesine inerek talebin arttığına işaret etti.

Goldman Sachs dün Avrupa'da stokların azalması, piyasadaki daralma ve Çin'de artan taleple yılın ortasında fiyatların 9,000 dolar/ton'a yükselebileceğini bildirdi.

Morgan Stanley analistleri bugün yazdıkları bir raporda, azalan stoklar, üretimdeki sorunlar ve Çin'de yeniden stoklama olacağı beklentileriyle bakırda pozitif olduklarını vurguladı.

Mart teslim bakır kontratı Comex'te yüzde 2.7 oranında arttı ve 3.734 dolar/lb oldu. Fiyatlar 3.759 dolara yükselerek 21 Eylül'den beri en yüksek seviyeye çıktı.

3 ay teslim bakır, Londra Metal Borsası'nda ton başına yüzde 1.5'luk artışla 8,210 dolardan işlem gördü.