Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin 17 euro ülkesinden 9 tanesinin kredi notunu düşürmesine rağmen piyasadaki olumlu hava bozulmadı. Avrupa'da ihalelerin başarılı geçmesi olumlu havayı pekiştirdi. Çin'in büyüme rakamlarının ülkenin parasal genişlemeye gideceği beklentisini artırması da yükselişlerde etkili oldu.

Avrupa Borsaları günü yeşilde tamamladı. Fransa ve Almanya borsalarında yüzde 1'i aşan artışlar görüldü. Ortak para birimi euro Almanya'da yatırımcı güveninin yüksek çıkmasıyla değer kazandı. Para birimi dolar karşısında yüzde 0.6 yükselerek 1.2744 seviyesine çıktı.

Amerikan borsalarında da Çin'in parasal genişlemeye gidebileceği beklentileri fiyatlandı. Borsalar yükseliş seyrini sürdürdü, S&P 500 Endeksi Temmuz'dan beri en yüksek seviyeyi gördü. Endeks New York'ta yerel saatle 1:39'da yüzde 0.7 arttı ve 1,297.91 puan oldu.

Dow ise yüzde 0.8'lik artışla 12,515.98 puana yükseldi. Dün Amerikan borsalarında tatil nedeniyle işlem yapılmamıştı.

ALTIN, PETROL, BAKIR DA YÜKSELİŞE AYAK UYDURDU

Vadeli altın kontratları da dolardaki gerileme ve Çin haberleriyle piyasadaki olumlu havaya ayak uydurdu. Şubat teslim kontrat Comex'te yüzde 1.8'lik artışla 1,660.50 dolar oldu. Fiyat gün içinde 1,668 dolara kadar yükselmişti.

Thomson Reuters GFMS'ye göre metalin ons fiyatı gelecek yılın ilk döneminde 2,000 doları aşabilir.

Petrol fiyatları Almanya'da yatırımcı güveninin beklenenden iyi çıkması, Çin'deki büyüme verileri ve İran endişeleriyle yükseliş kaydetti. Nymex'te Şubat teslim kontrat 1.80 dolar artarak 100.50 dolardan işlem gördü.

Bakır da yine olumlu haber akışıyla 16 haftanın zirvesini gördü. Comex'te Mart teslim metal yüzde 2.5 değerlenerek 3.7295 dolar/lb oldu. Londra'da alüminyum, çinko, kurşun, nikel kalay fiyatları yükseldi.

Yurt içinde de Avrupa ve ABD'ye paralel olarak yükseliş görüldü. İMKB 100 Endeksi günü yeşilde tamamlarken dolar, Türk Lirası karşısında değer kaybetti. Finans Yatırım'dan Serhan Yenigün Bloomberg HT'ye Dolar/TL ve Euro/TL 'de gevşeme olduğunu belirterek, "Yarın hazinenin 2 milyar dolarlık ödemesi olacak, bunun da lirayı ekstra destekleyeceğini düşünüyoruz" dedi.