Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Makro verilerle desteklenen yükseliş sonrasında yeni hedef Yunanistan.

ÇİN’DEN ALMANYA’YA

Çin’den gelen açıklamada ekonominin beklentilerin üzerinde ancak son çeyreklerin altında büyüdüğü verisi ile global piyasalar ralliye devam ettiler. Hem ekonomik beklentileri tatmin eden hem de parasal genişleme beklentilerini baltalamayan büyüme rakamı sonrasında Şanghay Bileşik Endeksi % 4 yükselmişti, bugün ise konut fiyatlarının gerilemesi haberi ile endekse realizasyon geliyor ve geri çekilme % 1.32 düzeyinde. Japonya’da ise petroldeki yüksek seyre bakarak pozisitf görüntü çizen enerji şirketleri rallinin kalan kısmını tamamlıyorlar ve yükseliş % 1 düzeyinde.

Diğer bir ekonomik veri ise Almanya’da açıklanan ZEW Endeksi oldu. İleriye yönelik ekonomik görüşler sunan endeks beklentilerin hayli üstünde açıklanınca Avrupalı varlıklar da partiye katılmaya devam ettiler. Diğer yandan kısa vadeli ihalelerde beklendiği gibi başarıyla borçlanan EFSF, İspanya ve Yunanistan da olumlu havaya katkı yaptılar. Götserge niteliğindeki Euro Stoxx 600 Endeksi % 0.86 prim yaptı. Euro / Dolar güne dün gördüğü 1.28’li seviyelerden gevşeyerek ve 1.2759’dan başlıyor. Gelişen Piyasa kurlarında ise cılız alımlar görülüyor. Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa kurlarından Macar Forinti % 0.23 yukarıda, İsrail Şekeli % 0.01 düşüşte ve Rus Rublesi % 0.22 primli. Dolar / TL 1.8405’ten güne başlıyor ve düne nazaran % 0.15 TL kuvvetli. Sepet Kur 2.10’un altında güne başlarken Euro / TL 2.3488’de.

ABD’DEN EMTİAYA

ABD’de şirket karları gündeme damgasını vururken açıklanan bilançolar kafa karıştırmaya devam ediyor. JP Morgan bilançosunun boğaları mutsuz etmesinin ardından beklentileri karşılayamayan bir diğer şirket de sonuçların ardından % 8.2 değer yitiren Citigroup oldu. Pozitif tarafta ise Wells Fargo yer almasına rağmen günlük kazanç % 0.7 oldu. Bugün beklenen önemli şirket sonuçları arasında Goldman Sachs ve internet devi E-Bay var. Finans sektöründen yardım alamayan hisse senetleri yükseldi. Özellikle teknoloji hisselerindeki alımlar Nasdaq Endeksi’ni % 0.64 yukarı taşırken, S&P 500 Endeksi günü % 0.36 artışla 1.293 puandna tamamladı. ABD’de 10 yılık tahvil faizi % 1.8548’de, Alman 10 yıllıkları % 1.8’in altında ve AAA notunu kaybeden Fransa 10 yıllıklarında alımlar yerini satışa bıraktı, bileşik faiz % 3.11’de. İçeride ise dünkü iki ihalede 4.5 milyar TL’ye yakın borçlanan Hazine sonrasında ihale başarılı kabul edilirken faizin yükseldiği görüldü. Artan maliyetleri sonucu yükselen faiz göstergede % 10.8’i geçti ve yeni gün bu seviyeden başlıyor. Hazine dün 14 aylık ve 2018 vadeli değişken faizli tahvil ihaleleri düzenlemişti.

Dolar’a olan talebin zayıflaması emtia cephesini desteklerken ekonomik verilerin tatmin edici olması da bu varlık sınıfının en büyük destekçisi. 24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi % 1.23 yükseldi. İran gerginliği ile de beslenen petrol fiyatı yükselmeye devam ediyor, ABD tipi ham petrol 101.23’te ve Brent petrol 112 Dolar’ın hemen altında. Hindistan tarafından ithalat vergisi getirilen altın ve gümüşte (% 2 ve % 6) küçük çaplı yükselişler devam ediyor. Altının onsu 1.655 Dolar’dan alıcı buluyor, nakit gümüş ise 30.18 Dolar’da. Tarım emtiasında dünkü alımların ardından küçük çaplı geri çekilmeler yaşanıyor. Baz metallerde ise Çin etkisi devam ediyor ve bakır % 0.46 primli.

GÜNÜN BEKLENTİLERİ VE İMKB

Bugün gözler Yunanistan’dan gelecek açıklamalarda olacak. Özel sektör ile görüşmeler yürüten Yunan yetkililer Cuma günü yarıda kalan görüşmelere bugün devam edecekler. Tarafların yeni bononun kuponu üstünde anlaşmazlık yaşadıkları görülüyor. Yunanistan, özel kreditörlerin sahip oldukları bonoların % 50’sinden vazgeçmelerini istemiş ve bunun karşılığında yarı bedel üstünden basılmış % 4 kuponlu yeni bonolar önermişti. Özel sektör ise kupon ödemesi olarak % 5 talep ediyor. Fark az olmasına rağmen bononun vadesi uzun olduğu için miktar olarak fark ediyor ve ödemelerde % 8’e varan değişiklikler yaratıyor. Durum ile ilgili farklı haberler de çıkmaya devam ediyor. Bloomberg’e konuşan ve görüşmelerde bulunan Marathon adlı fonun yöneticisi anlaşma olablieceğini açıklarken Deutsche Bank CEO’su Ackermann bir anlaşma gerçekleşmeme olasılığı olduğunu açıklıyor.

Dün artan hacimle yükselen İMKB 100 Endeksi günü % 1.39 artışla 53.529’dan tamamladı. Banka hisseleri % 2.06 yükselirken Sanayi Endeksi % 0.94 artış kaydetti. Bugün fiyatlamaları etkilemesi muhtemel veri akışı ise şu şekilde :
11.30 İngiltere Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplantı tutanakları açıklanacak.

11.30 İngiltere işsizlik başvuruları
12.45 Almanya, hazine bonosu yeniden ihracını - 4 milyar euro
15.30 ABD ÜFE
16.15 ABD sanayi üretimi
17.30 Kanada Merkez Bankası, Para Politikası Raporunu açıklayacak.
23.00 Brezilya Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak.
IMF İcra Kurulu, Macaristan’ı görüşecek.

Gökhan Şen
Bloomberg HT
Araştırma Bölümü

gsen@bloomberght.com
gsen@bloomberg.net
Twitter.com/Gokhan_Sen