Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

PİYASALAR İYİMSER

Yaklaşık 5 haftadır yükselen global risk iştahı yeni haftaya da yerinde başlıyor. Boğaların canını sıkan gelişmelerin kaynağı ise Yunanistan olmaya devam ediyor. Cuma günü açıklanan ABD Ocak ayı Tarım Dışı İstihdam verisi de 140 bin olan beklentinin üzerinde 243 bin olarak açıklandı. İşsizlik oranı, işgücüne katılımın düşmesiyle beraber % 8.5 beklenirken % 8.3 olarak açıklandı. ABD'de ISM Hizmet Endeksi de tahmin edilen seviyeleri aşınca riskli varlıklar olumlu tepki verdiler. ABD'de S&P 500 Endeksi günü % 1.46
artışla 1.344 seviyesinden tamamladı. Avrupa'da istihdam verisiyle beraber hızlanan alımlar bono getirilerine yansımazken hisse senedi cephesinde sert alımlara devam edilmesine yol açtı. Avrupa'nın barometresi niteliğindeki Eurostoxx 600 Endeksi % 1.73 ralli yaptı.

Asya'da hakim hava hala daha ABD ekonomisi ve Avrupa haber akışı olmaya devam ediyor. ABD verisiyle güne % 1'in üzerinde moralli başlayan Asyalı hisse senetleri Avrupa haber akışıyla bunlaırn bir kısmını geri verdi.

Yunanistan belirsizliği takip edilirken diğer önemli uyarı da IMF'den Çin'e geldi. Avrupa'daki durum kötüleşirse Çin büyümesinin bu yıl % 8 yerine % 4 olabileceği belirtildi. Şanghay Bileşik Endeksi % 0.38 gerilerken, Japon Nikkei Endeksi birçok açıklanacak bilanço öncesi % 1.1 primli. Hatırlanacağı üzere Çin ve Avrupa arasında kurtarma fonlarına katılım görüşmeleri yapılmış ve Çin cephesinden ne IMF'ye ne de EFSF'ye (Avrupa Finansal İstikrar Fonu) borç verme yönünde bir söz verilmemişti.

10 Asya para birimindne oluşan ADXY Endeksi % 0.31 düşüş sergilerken Japon Yeni, dolara karşı 76.73 seviyesinde ve % 0.16 değer kaybediyor.

YUNANİSTAN BELİRSİZ

Haftasonu devam eden görüşmelerin bu haftaya da sarktığı görülüyor. Hem özel sektör kreditörleri hem de kendi içinde görüşen Yunan yetkililer genel hatlarıyla bazı maddelerde anlaşsalar da genel plan ortaya konmuş değil. Belirsiz konular içinde 200 milyar euroyu elinde bulunduran özel sektörün net bugünkü değer üzerinden ne kadar zarara katlanacağı, 3 partili koalisyon olan Yunan hükümetinin ne kadar kısıntıya gidebileceği ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) elinde bulundurduğu tahvillerden zarar yazıp yazmayacağı bulunuyor. Euro / Dolar 1.3058'den yoluna devam ediyor. Euro'nun düşeceği yönünde alınan pozisyonlar 170 bin kontrattan 150 binli seviyelere inerken, spekülatif oyuncuların hala net şekilde Euro düşüşü üzerine bahise girdiği gözleniyor.

YURT İÇİNDE ALIMLAR DEVAM ETTİ

Geçtiğimiz hafta hem TL'de hem bono da hem de Borsada alımlar devam ederken, İMKB 100 Endeksi yıl başından bu yana en iyi getirisi olan endeksler arasında yer alıyor ve getirisi % 17.3'e varmış durumda. Sepet Kur 2.30'un altında güne başlarken Dolar / TL 1.7604'te. Gösterge bono haftaya %9.22'den başlayacak. 60 bin seviyesiniş aşan bileşik endekste Cuma günü ekside kapanış yapan VOB 30'un etkisinin devam edip etmeyeceği izlenecek. Ülkelere akan fonları raporlayan EPFR'ye göre Gelişen Piyasa hisse senetlerine yıl başından bu yana 11.3 milyar dolar giriş yaşandı. Bu veri geçen yıl için yaklaşık net eksi 45 milyar dolar olmuştu.

EMTİADA SAKİN SEYİR

Geçtiğimiz haftayı % 0.1 artışla tamamlayan 24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi güne sakin başlıyor. Grubun bileşenleri arasında yer alan petrolde gerileme yaşanıyor. ABD tipi ham petrol 97.27 dolara inerken Brent petrol 114.38'e geriledi. Diğer yandan değerli metallerde altın hariç olmak üzere gerilemeler gözleniyor. Spot altın ons başına 1.732 dolara yükselirken, yıl başındna bu yana getirisi % 10.76 düzeyinde. Baz metallerde eksi seyir görülüyor. Bakır, vadlei işlemlerde % 0.7 düşüşte. Tarım emtiasında ise ciddi değişimler görülmüyor. Buğdayda Rusya'nın daha önce sözünü ettiği eksra vergiden vazgeçmesiyle düşüş yaşanıyor. Buğday % 0.38 aşağıda.

Bugün beklenen veri akışı şu şekilde:


- Euro Bölgesi'nde Ocak ayı verimlilik PMI açıklanacak 11:30 Önceki: 48,7

- BDDK, Türkiye'de Aralık ayı bankacılık sektörüne ilişkin verileri açıklayacak 12:30

- Almanya'da Aralık ayı fabrika siparişleri açıklanacak 13:00 Önceki: -4,8%

- TCMB TÜFE ve ÜFE bazlı reel efektif kur gerçekleşmelerini açıklayacak 14:30

- ABD'de Ocak ayı CB İstihdam Trend Endeksi açıklanacak 17:00 Önceki: 104,32

- ODD, Türkiye'de Ocak ayı otomotiv satış verilerini açıklayacak 18:00

- Fransa'da 8.5 milyar euroluk tahvil ihaleleri düzenlenecek 16:00

- Yunanistan'da koalisyon hükümeti görüşme detaylarını açıklayacak 11:00

 

 

Twitter.com/Gokhan_Sen
Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü