Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, adını vermediği dış güçlerin Suriye'de rejimi değiştirmek istediğini ancak bunun Suriye'deki kurbanların sayısını artırmaktan başka bir şeye yaramayacağını söyledi.

Lavrov, bugün Moskova'da Bahreyn Dışişleri Bakanı Halid Bin Ahmed El Halife ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, ''dışarıdan bazı oyuncuların'' Suriye'deki rejimi değiştirmek istediğini belirterek, ''Şam'ı reformları hızlandırması konusunda birkaç kez teşvik ettik ve bunu yapmaya da devam ediyoruz. Ancak biz başka amaçları olan diğerlerini görüyoruz. Bu hareket iktidarı değiştirmek için kullanılmaya çalışılıyor'' dedi.

Suriye'deki muhalefete dışarıdan ısrarla Suriye rejimiyle hiç bir uzlaşmaya varmaması yönünde tavsiyeler yapıldığını savunan Lavrov, ''Bu amaçla silahlandırılmış gruplar sadece kurban sayısının artmasına neden olur'' diye konuştu.

Ortadoğu'da reformların zorunlu olduğunu ifade eden Lavrov, ''Ortadoğu halkları daha iyi bir yaşama doğru ilerliyor ve bu değişim desteklenmeli. Ancak reformlar dışarıdan herhangi bir müdahale olmadan yapılmalı. Kimse iç savaşı tahrik etmemeli'' dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nden Suriye ilgili karar tasarısını, kendisinin ve Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Başkanı Mihail Fradkov ile yarın yapacakları Şam ziyaretine kadar ertelemesini istediklerini belirten Lavrov, ''Bizim Şam'dan dönüşümüzün beklenmesinin reddi çok açık bir saygısızlık'' dedi.

Lavrov ve Fradkov, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in talimatı üzerine yarın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüşmek için Şam'a gidecekler.

(NHT-GÖK)