Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Haftanın ilk işlem gününde Yunanistan'ın görüşmelerinin hala sonuca ulaşamaması Borsalarda satışlara neden oldu. Avrupa borsalarında düşük fiyatlama görüldü, 18 Batı Avrupa borsasından 15'i satıcılı seyretti.

Yurt içinde İMKB 100 Endeksi'nde bir süredir devam eden olumlu ayrışma bugün de sürdü. Endekste özellikle son yarım saatte alımlar hızlandı ve yeniden 60 bin puanın üzerine çıkıldı.

Finans Yatırım'dan Serhan Yenigün Bloomberg HT'ye İMKB'nin yaklaşık 1.5 aydır Avrupa'dan pozitif ayrıştığını belirtti ve "Bugün son yarım saate kadar endekste zayıf bir seyir vardı. Ancak İMKB'deki momentumun pozitif ayrışmaya devam edecek hareket alanı olduğunu düşünüyoruz. Önümüzde 60 bin üzerinde tutunmaya çalışan bir İMKB var" dedi.

Yunanistan'daki görüşmeleri de değerlendiren Yenigün, "Karşılıklı olarak köprüler yakılmadıkça piyasa etkisi negatif olmaz. Bu hafta içerisinde sürecin netleşmesini beklemek mantıklı olur" ifadesini kullandı.

Wall Street'te de borsalar Avrupa'dan çok farklı değil. Yunanistan'ın yarattığı kafa karışıklığıyla borsalar satıcılı seyir izliyor. S&P 500'deki bankalar yüzde 1.3 değer yitirdi. Endeks yerel saatle 1:54'te yüzde 0.3 düştü ve 1,340.56 puan oldu. Dow ise yüzde 0.4 geriledi ve 12,814.51 puana indi.

ALTIN, PETROL, BAKIR DA DÜŞÜŞTE

Bugün borsalar düşerken euro da dolar karşısında 3 haftanın en düşük seviyesine indi. Para birimi dolar karşısında 1.3117 seviyesine kadar geriledi.

Altın ise doların yükselmesiyle birlikte bir haftanın en düşük seviyesini gördü. Comex'te Nisan teslim kontrat 1,724.90 dolara kadar çekildi. Credit Suisse'en değerli metal araştırma müdürü Tom Kendall, altının ons fiyatının 2,000 doları aşabileceğinin altını çizdi. Nymex'te platin, paladyum fiyatları da geriledi.

Düşüşe petrol ve bakır fiyatları da ayak uydurdu. Mart teslim petrol kontratı Nymex'te 97.01 dolara kadar indi. Macquarie Group ise, Çin'deki yavaş talebe bağlı olarak bakırın gelecek birkaç hafta daha düşebileceğini belirtti.