Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan Başbakanı Lucas Papademos bugün parti liderleriyle Avrupa Birliği'nden alınan 2. kurtarma paketini garantilemek için gereken mali reformların uygulanması için yeniden masaya oturacak.

Papademos ve parti liderlerinin bu yıl GSYH'larının yüzde 1.5'i oranında ekstra kesinti yapılması konusunda anlaşmasına rağmen, hâlâ daha kreditörlerin taleplerini görüşmeleri ve bir karara bağlamaları gerekiyor. Avrupalı liderler ülkenin üzerindeki baskılarını artırırken, Almanya Başbakanı Angela Merkel de "zamanın azaldığını" söyleyerek uyardı.

Atina hükümetinin tasarruflarda bıçağın kemine dayandığını söyleyeceğine dair kaygıların altını çizen aralarında Londra'daki Chris Walker'ın da bulunduğu UBS AG'nin Döviz analistleri, bu haftanın riskler ve manşetler konusunda oldukça önemli olacağını, manşetlerin euronun seyrini belirleyebileceğini söyledi.

Şu an Yunanistan, kurtarma paketini alma, özel sektör kreditörleriyle anlaşmayı garantileme ve euroda kalmanın mücadelesini veriyor. Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos dün gazetecilere, bunların yerine getirilememesi, planda başarısız olunması ve ülkenin iflas etmesisinin daha büyük kurbanlar olduğuna dikkat çekti.

Yatırımcılar Yunanistan'daki görüşmeleri beklerken euro, dolar karşısında 1.3118 seviyesine çıktı. ABD ve Avrupa Borsalarının dün ekside kapanması ve Dow Jone Endeksi'nin 4 yıln zirvesinden gevşemesinin ardından Asya borsaları bugün büyük bir değişiklik kaydetmedi.