Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın faizleri 2014'ün sonuna kadar rekor düşük seviyede tutulmasına yönelik bir eleştiri de St. Louis Fed Başkanı James Bullard'dan geldi. Bullard, ABD ekonomisindeki sıkıntıları gidermek için faizleri sıfıra yakın tutmanın, bedeli ağır bir hata olabileceğini iddia etti.

Ekonomik gelişmeler bu şekilde yorumlamaya devam edildiği takdirde, ABD ekonomisinin nominal faizlerde hiçbir zaman sıfır alt sınırından uzaklaşamayabileceğini savunan Bullard, bunun ABD için bir felaket senaryosu olacağını söyledi. Bullard, işsizlik oranları gibi beklentiden daha iyi gelen rakamların, Fed'in parasal genişleme olarak bilinen tahvil alımlarının gerekli olmadığına işaret ettiğini belirtti.

James Bullard, 2010'da ikinci tur tahvil alım programı için ilk çağrıyı yapan Fed yetkilisiydi.

Fed Başkanı Ben Bernanke 25 Ocak'ta, Fed Açık Piyasa Komitesi'nin gösterge faizi 2014'ün sonuna kadar rekor düşük seviyede tutacağını açıklamasının ardından merkez bankasının daha fazla tahvil alımı yapabileceğini söylemişti.

Bu şekilde bir parasal genişlemenin, enflasyonist baskıları artırması ve çıkış stratejilerini zorlaştırmasından ötürü daha ihtiyatlı bir şekilde ele alınması gereken bir silah olduğunu savunan St. Louis Fed Başkanı, "kazançlara karşı riskler de tartılmalı. Ekonomide bozulma görmeden daha fazla parasak genişlemeye gitmemeliyiz" dedi.