Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Lehman Brothers Holdings Inc.'in iflasının milyonlarca yatırımcının tasarruflarını tehdit etmesi ve federal hükümeti müdahale etmek zorunda bırakmasının 3 yıl sonrasında Amerikalı regülatörler, tartışmalı 2.7 trilyon dolarlık para piyasası fonları sektörünü destekleme planını tamamlıyor.

Wall Street Journal gazetesinde yer alan ve konuyla ilgili bilgisi olan kaynaklara dayandırdığı habere göre ABD'nin sermaye piyasaları kurumu SEC, önümüzdeki haftalarda kısa vadeli araçlarda yatırım yapan, daha güvenli bulunan ve yatırımcılara kolaylıkla giriş imkanı tanıyan para piyasası fonlarında istikrar sağlanmasını hedefleyen 2 kısımlı planını açıklayacak.

SEC, bu plan ile bir başka finansal panik durumunda hisse sahiplerinin kayıplarını en düşüğe indirmeyi hedefliyor.

Yatırımcılar aylardır Yunanistan'ın temerrüte düşmesinin ABD para piyasası fonlarını nasıl etkileyebileceği üzerinde kafa yoruyor. Son aylarda da finansal sağlığa ilişkin endişelerin etkisiyle bu fonlar Avrupa'daki bankalardan kaynaklanan risklere maruz bulunma oranlarını azalttı.

Ancak fon sektörü yetkilileri, SEC'in yeni kurallarının birçok yatırımcının kazançlarına zarar verebileceğine dikkat çekerek, kriz dönemlerinde yatırımcıların uzun süre parasını çekmesi zorlaşacağından, bu şekilde güveni de hedeflenenin aksine daha da düşürebileceğini belirtiyor.

Para piyasası fonları şirketler için çok önemli bir kredi kaynağı olduğundan, eleştirmenler sermaye ve likidite üzerindeki daha sıkı kuralların, fonların şirketlere kredi verme yeteneğine zarar verebileceğine dikkat çekiyor.

Finansal gruplarının sert muhalefetiyle karşılaşacağı ve SEC içinde de gerginliğe neden olacağı  düşünülen plan, hem fonları hem de yatırımcıları olumsuz etkileyebilir.