Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, kreditörlerin güvenini kazanmak için Yunanistan'ın borç ödemeleri için farklı hesaplar açmayı önerdi.

Merkel, böyle bir hesapta müsadere edilmiş bir yardımın, Yunan hükümetine faiz zorunluluklarını finanse etmesi için gereken fonlara garantili giriş imkanı tanıyacağını söyledi. Sarkozy ise farklı hesapların Yunanistan'ın borcunun azaltılmaya çalışıldığından emin olunmasını sağlayacağını belirtti. Her iki lider de Yunan liderleri uluslararası kreditörlerin talep ettiği şartların yerine getirilmesi konusunda uzlaşmaya çağırdı.

Dün Paris'ta yapılan ortak Bakanlar Kurulu toplantısının ardından muhabirlere konuşan Alman ve Fransız liderler, özel fon üzerinde ise detaylı bir bilgi vermedi. Sarkozy'nin yardımcılarından biri özel fon fikrinin devam etmekte olan bir çalışma olduğunu ve Yunanistan'a sağlanan finansal yardımın bir kısmı bloke edilmiş hesaba konularak faiz ya da anapara ödemeleri için kullanılabileceğini aktardı.

Yunanistan Başbakanı Lucas Papademos'un siyasi partilerle kemer sıkma önlemleri konusunda genel bir anlaşma yapmasının ardından Avrupalı liderler ve yatırımcılar, Atina'daki görüşmelerden çıkacak kararı bekliyor. Yunan liderlerin ekonomik reformlarda anlaşması, ülkeye verilen 130 milyar euro değerindeki ikinci kurtarma paketinin şartlarından biri.

Atina'daki müzakerelerde anlaşmakta sıkıntı çekmesiyle, Yunanistan'ın AB, AMB ve IMF tarafından sağlanan 2. kurtarma paketini alıp alamayacağının akıbeti de belirsizliğini koruyor.

Mali krizdeki ülkeyi 20 Mart'ta 14.5 milyar euroluk tahvil itfası bekliyor.