Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD VE ASYA TATSIZ

Avrupa'da borç sorunuyla boğuşan tek ülke olarak öne çıkan Yunanistan global piyasalar  rahatlamasına rağmen fonlama güçlükleriyle karşı karşıya. Dün beklenen açıklamaların gelmemesi üzerine stresin arttığı piyasalarda satışlar yaşandı. Hacim çoğu piyasada düşük kalırken gelmeyen haberler işlemcilerin pozisyon açma isteklerini de törpüledi. ABD cephesinde banka hisseleri % 1 düşüşle başı çekerken S&P 500 Endeksi günü % 0.04 gerilemeyle 1.344 puandan tamamladı. Dow Jones Endeksi ise % 0.13 gerilemeyle 12.845 puana indi. Asya'da realizasyon havasının sürmesi ve haber yoksunluğu sebebiyle S&P 500, vadeli işlemlerde % 0.04 düşüşte. Dolar Endeksi % 0.11 artışla 79.164'e tırmanırken 10 yıllık ABD tahvili % 1.92 seviyesinde.

Asya'da MSCI Asya Endeksi % 0.2 aşağıda. Günün beklenen kararında Avustralya Merkez Bankası (RBA) %4.25 olan politika faizini 3. kez indirmeyince riskli varlıklar olumsuz etkilendi. Avustralya Doları % 0.7 kuvvetlenirken Borsa endeksi ASX % 0.51 düşüşte. Çin'de, Ekonomi Bakanlığı yetkilisinden gelen
açıklamaya göre sanayi üretimi yavaşlayabilir. Bu zamana kadar gelmeyen zorunlu karşılık indirimleri ve Çin Şanghay Bileşik Endeksi'nin takıldığı 50 günlük direnç hisse senetlerini aşağı çekiyor. % 1.99 gerileyen endeksin Hong Kong'da işlem görenleri için Goldman Sachs alım önerirken endeks bugün % 0.8 aşağıda. Bölgeden gelen diğer haberlerde, yetkililerden gelen açıklamalara göre Japonya Merkez Bankası'nın kura açıklama yapmadan müdahale ettiği görülüyor. Bundan sonra da kurun dengeye getirilmesi için her hamleyi yapacaklarını açıklayan Maliye Bakanlığı açıklamasının ardından Yen değer kaybediyor ve Dolar/Yen 76.67'de ve % 0.16 primli. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi ise % 0.11 yukarıda.

EMTİA CEPHESİ BEKLİYOR

24 ham maddeden oluşturulan S&P GSCI Emtia Endeksi dün % 0.32 yükselirken bugün de değişimler hayli sınırlı kalıyor. Petrol cephesinde yön arayışı sürerken ABD tipi ham petrol varil başına 98.86 dolardan işlem görürken, Brent petrol 116 Dolar'dan alıcı buluyor. Değerli metaller de kendi içinde ayrışırken paladyum ve platin geriliyor. Spot gümüş ve altın ise sınırlı yükselişte. Spot Altın ons başına 1.726 dolarda, nakit gümüş ise 33.725'te.

ABD'de ekilen alanların son yılların zirvesine çıktığı açıklanan mısırda %0.39'luk geri çekilme var, soya ve buğdayda da kırmızılar göze çarpıyor. Baz metallerde ikinci gün de düşüş yaşanırken Çin cephesinden gelen haberler etkili oluyor.

İÇ PİYASA VE BEKLENTİLER

Hisse senetlerine son 1 saat içinde gelen alımlarla canlanan İMKB 100 Endeksi günü % 0.88 artışla 60.674'ten kapattı. Banka ve sanayi hisselerinin % 1 civarında benzer değişimlerle yükselmesi moralin genele yayıldığını ortaya koydu. Toplam hacim önceki günlere nazaran düşük kalan hacim ise bu yükselişe katılımın sınırlı kaldığına işaret etti. Birkaç gündür 200 günlük ortalaması olan 1.75 civarında dolaşan Dolar/TL ise güne 1.7561'den başlıyor. Euro/TL 2.3024 ve Euro/Dolar 1.3109'dan güne devam ediyor.

Gösterge faizde ise kapanış seviyesi olan % 9.41 izlenecek.

Bugün Yunanistan cephesinden gelebilecek haberler piyasanın odak noktasında olacak. 3 partili koalisyon ve bağımsız Başbakan Papademos şeklindeki siyasi yapıyla devam eden ülkede Nisan ayında seçimler yapılacak. Seçimler öncesinde hiçbir lider kemer sıkma tedbirlerini daha ileri götürmek istemezken ülkeye kredi verecek olan kuruluşlar da elle tutulur bir harcama planı görmek istiyorlar. Görüşmelerin tıkandığı tam bu noktada Başbakan parti liderleriyle bugün bir kez daha biraraya gelecek ve toplantı sonunda son gelinen nokta belli olacak. Tek fonlama kaynağı olan kısa vadeli bono ihaleleri ile borçlanmaya devam eden ülke bugün 182 günlük bono ihalesine çıkacak ve 20 Mart'daki 14.5 milyar ödemesi öncesinde geçici tedbirler bulmaya devam edecek.

Bugün izlenecek veri akışı şu şekilde:

- Almanya'da Aralık perakende satışlar açıklanacak 09:00 Önceki: Perakende satışlar -0,9%

- Almanya'da Aralık ayı sanayi üretimi açıklanacak 13:00 Önceki: -0,6%

- ABD'de haftalık mağaza satışları verisi açıklanacak 14:45

 

Twitter.com/Gokhan_Sen
Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü