Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizinin küresel talepleri tehdit ettiği uyarıları artarken yatırımcılar Yunanistan'daki görüşmelere odaklandı; Asya Borsaları dalgalı seyir izledi. MSCI Asya Pasifik Endeksi 5 yılın en yüksek seviyesine yaklaştı.

Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı'nın dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin yurt içi ve dışında eskisinden daha fazla belirsizlikle karşı karşıya olduğunu söylemesinin ardından Çin Borsası son 8 haftanın en sert düşüşüne işaret etti. National Australia Bank Ltd., bilanço rakamlarını açıklamasının ardından düşüş kaydetti. Japan Tobacco Inc., şirketin kazanç tahminlerini yükseltmesinin ardından hisselerdeki kazançlara öncülük etti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 düşmesi ve yüzde 0.3 yükselmesinin ardından günü yüzde 0.1 düşüşle 124.76 puandan kapadı. Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 0.2; Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.5 düştü. Daha kapsamlı Topix Endeksi ise büyük bir değişiklik kaydetmedi.

İşlerin harika olmadığını ama iyileştiğini belirten Sidney'deki White Funds Management'ın yönetici direktörü Angus Gluskie, yatırımcıların Avrupa konusunda çok karamsar olduğunu ve ufak ufak olumlu gelişmeler görüldüğünü söyledi. Gluskie, Yunanistan'ın piyasa için kritik bir konu olduğunu, bu noktada herkesin ülkenin bir anlaşmayla ortaya çıkacağını düşündüğünü ifade etti.

Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi, ülkenin merkez bankasının beklenmedik bir şekilde politika faizini sabit tutmasının ardından yüzde 0.4 düştü. Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0.1 primlendi.

Bir yandan parti liderleri ile ekonomik reformlar konusunda anlaşmaya çalışan Yunanistan Başbakan Lucas Papademos, Atina'da uluslararası kreditörler ile ikinci tur müzakerelere oturacak.