Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, Yunanistan Başbakanı Lucas Papademos'un 3 parti lideri ile ülkenin borçlarının azaltılmasını için uygulanacak reformları detaylandırmasının öncesinde 2. gününde de geri adım attı.

Yunan liderlerin, ülkenin ikinci kurtarma paketi için vizesi olacak mali reformlarda anlaşmayı başaramayacağı kaygılarıyla euro, 16 önemli para biriminin 12'si karşısında değer kaybetti. Avustralya doları, ülkenin merkez bankasının faiz indirmekten kaçınmasının ardından destek buldu. Yen ise hükümet verilerinin Japonyanın Kasım'da Döviz piyasalarına gizli müdahale gerçekleştirdiğine işaret etmesi üzerine zayıfladı.

Euroda düşüş beklediğini ifade eden Avustralya'nın en büyük ikinci bankası Westpac Banking Corp.'un stratejistlerinden Imre Speizer, Yunanistan'dan iyi bir sonuç almadan önce birçok aşamanın kaydedilmesinin gerekeceğini söyledi.

Dün dolar karşısında yüzde 0.2 zayıflamış olan euro, bugün de yüzde 0.2 aşağıda ve 1.3107 seviyesinde seyrediyor. Euro/Yen paritesi 100.56'dan işlem gördü. Yen, dolar karşısında ise yüzde 0.2 kayıpla 76.73'e geriledi.

Yunan bir hükümet yetkilisi, ülkenin ve uluslararası kreditörlerin hâlâ daha 2012 için öngörülen 600 milyon euroluk mali önlemleri detaylandırmalarının gerektiğini söyledi. Papademos harcama kesintileri için Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu ile bugün 2. tur görüşmelere başlıyor.

Papademos aynı zamanda günün ilerleyen saatlerinde 2. kurtarma paketinin gerektirdiği reformların kabul edilmesi için koalisyondaki 3 parti liderinin desteğini arayacak.