Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizinin Çin'in en büyük pazarına yaptığı ihracatları azaltmasının büyümeyi ve dolayısıla kazançları düşüreceğine ilişkin endişeler Çin hisselerine değer kaybettirdi. Çin Borsası son 8 haftanın en sert düşüşüne işaret etti.

Metal fiyatlarındaki düşüş ve hükümetin sanayi üretiminde yavaşlama öngörmesinin ardından Jiangxi Copper Co. yüzde 2.7 değer kaybetti ve emtia hisselerindeki kayıplara öncülük etti. Çin'in en büyük otomobil üreticisi SAIC Motor Corp., geçtiğimiz ay satışlarının düşmesi üzerine yüzde 1.3 geriledi. GF Securities Co. ve Haitong Securities Co., daha zayıf kazanç açıklamasının ardından yüzde 3'ün üzerinde deüer kaybetti.

Piyasanıın Çin'in büyümesi konusuna karamsar yaklaştığını belirten Jingxi Investment Management Co.'nun yatırım genel müdürü Wang Zheng, Avrupa'daki borç sorununun Çin'in ihracatlarını tehdit ettiğini söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.9 kayıpla 2,286.73 puana geriledi ve 15 Aralık'tan bu yana en sert düşüşüne işaret etti. CSI 300 Endeksi yüzde 2.1 gerileyerek 2,450.92 puan oldu. ABD'de en çok işlem gören Çin şirketlerinin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 2.2 yukarıda kapandı.

Ekonomik büyümedeki yavaşlamanın Çin Merkez Bankası'nı para politikasını gevşetmeye teşvik edeceği ve hükümetin hisse senetlerini destekleyici önlemler alacağına ilişkin endişeler sayesinde Şanghay Bileşik Endeksi bu yıl yüzde 4 yukarıda seyrediyor. Endeks tahmini kazançlarının 9.4 katından işlem görüyor. Bu oran 6 Ocak'ta 8.9 katına kadar gerileyerek rekor düşük seviyeye işaret etmişti.