Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi Çin'in Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, dünya ekonomisinin soğuması ve Avrupa'daki borç krizinin kötülemesi hâlinde ülkenin sanayi üretiminin bu çeyrekte büyük ihtimalle yavaşlayacağını öngördü.

Pekin'deki bir basın toplantısının öncesinde yağtığı açıklamada bakanlık, "küresel ekonomi yavaşlıyor, Avrupa'daki borç krizi derinleşiyor ve uluslararsı talebin hâlâ ağır kanlı seyretmesi ve hem emtia hem de finansal piyasalardaki volatilitenin devam etmesiyle dünya ekonomisindeki aşağı yönlü riskler artıyor" dedi.

Şanghay Bileşik Endeksi bugün sabah 11:30 itibariyle yüzde 1.9 düşüş kaydederek, Aralık'ın ortasından bu yana en sert düşüşüne işaret etti. Hükümet konut fiyatları ve enflasyon kontrollerini devam ederken, Çin Merkez Bankası 7 aydır faizleri sabit tuttu ve yalnızca bir kez bankaların munzam karşılıklarında indirime gitti.

Bakanlık, Çin'deki sanayi gelişmesinin istikrarsızlık ve belirsizlik unsurlarından ötürü hem içte hem de dışta zorluklarla karşılaştığını söyledi.

Çin Sanayi Bakanlığı'nın sözcüsü Zhu Hongren, üretim kazançlarının yılın genelinde hızlı olmaya devam edebileceğini belirtti.

İstatistik kurumunun rakamlarına göre Çin'de sanayi üretimi 2011'de bir önceki yıla kıyasla yüzde 13.9 büyüdü. Hükümet bu yıl sanayi üretiminde yüzde 11 artış hedefliyor.