Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in rekor düşük faizleri 2014'e kadar sürdürmesi kararını değerlendiren ekonomistler, bu hamlenin enflasyon krizine neden olabileceğini düşünüyor. Wall Street Journal'ın anketine katılan 49 ekonomistin 33'ü Fed'in faiz artışı için 2014'ün sonunu beklemesini çok uzun bulurken, 3'ü bunun çok erken, 11'i ise tam zamanında olarak görüyor.

Northern Trust'ın başekonomisti Paul Kasriel, Fed çok fazla beklerse, geç kalınabileceğini, bu sebeple merkez bankasınınn daha erken harekete geçmesi gerektiğini savundu.

ABD Merkez Bankası faiz kararındaki 2014 tarihinin yalnızca şu anki niyeti yansıttığını ve bağlayıcı olmadığını söylemişti. Bu sebeple Fed, ekonominin durumuna göre bu tarihi ileri ya da geri alabilir.

Neden herkesin Fed'in tahminlerine inandığını anlamadığını söyleyen Kasriek, "Fed, savaş sonrası dönemin en büyük resesyonunu bile öngörmedi" dedi.

Enflasyonun 2014'ün sonlarına kadar yüzde 2 ya da altında seyretmesini bekleyen Fed şu anda geçtiğimiz yıl yalnızca yüzde 1.6 oranında gerçekleşmiş olan ekonomik büyüme konusunda daha endişeli görünüyor.