Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomik büyümenin petroldeki yükselişten zarar göreceğine yönelik kaygıların, Alibaba.com Ltd. ve telekomünikasyon şirketlerindeki kazançlarla dengelenmesiyle, Asya Borsaları kayıplar ve kazançlar arasında gidip geldi.

Çin'in en büyük e-ticaret internet portalı Alibaba, şirketin özelleştirilmesi teklifinin ardından  yüzde 42 sıçradı. Japonya'nın en büyük cep telefonu üreticisi NTT DoCoMO Inc., hizmet sıkıntılarını gidermek üzere kapasitesini genişletmesiyle yüzde 2 değerlendi. Koreli sentetik lastik ve kimyasal üreticisi Kumho Petro Chemical CO., ham petrolün varilinin 105 doların üzerine çıkmasıyla yüzde 4.9 düştü. Dünyanın en büyük palm yağı üreticisi Wilmar International Ltd., kazançlarının, beklentinin altında kalması üzerine yüzde 8.7 geriledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 kazançla 127.91 puana çıktı. Endeks, ABD ekonomisinin güçlendiği sinyalleri, Çin'in para politikasını gevşeteceğine ilişkin spekülasyonlar ve Avrupa'nın borç krizini çözeceğine yönelik iyimserlikle 9 haftadır yükselerek, Aralık 2005'ten bu yana en uzun süreli kazanç dönemine işaret ediyor. Endekste yer alan hisseler, tahmini kazançların 14.7 katından fiyatlanıyor.

Değerlemelerin artık ucuz olmadığını belirten Samsung Asset Management'ın yatırım genel müdürü Pauline Dan, yatırım yapmak için aceleye gerek olmadığını, Asya'daki ekonomik verilerin yavaşlamaya işaret ettiğini söyledi. Dan, Çin'de ihracat ve kredilerin yavaşladığına, ülkede enflasyonun yeniden sıçrayabileceğine dikkat çekerek, bu sebeple şirketlerin performansının yakından izlenmesi gerektiğini aktardı.