Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'daki otomobil üreticilerinin Toyota Motor Corp.'un öncülüğünde kazanç sağlamasıyla Tokyo Borsası yükseldi; Nikkei 225 Endeksi 6 ayın zirvesine tırmandı. Yenin, dolar karşısında 4 Ağustos'tan bu yana ilk kez 80 seviyesine gerilemesi, Japon hisselerini destekledi.

Yendeki zayıflamanın ihracatçıların görünümünü artırmasının sonucunda Toyota 1.8 değerlendi. Japonya'nın en büyük enerji üreticisi Inpex Corp., petrol fiyatlarının 9 ayın en yükseğine yaklaşmasıyla yüzde 1.4 kazanç sağladı. Japonya'nın piyasa değeri bakımından en büyük cep telefonu üreticisi NTT DoCoMo Inc., şirketin hizmet sıkıntılarını azaltmak için kapasitesini artıracağına dair haberin ardından yüzde 2 primlendi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1 kazançla 9,554.0 puana yükselerek 4 Ağustos'tan bu yana en yüksek kapanışına işaret etti. Daha kapsamlı Topix Endeksi yüzde 1.1 artışla 825.40 puana çıktı ve endekste düşüş kaydeden hisselerin 12 katı kadar hisse primlendi. Endeks bu yıl ABD'den gelen ekonomik verilerin güveni artırması ve Avrupa'ya ilişkin iyimserliğin etkisiyle yüzde 13 yukarıda seyrediyor.

Tokyo'daki Shinkin Asset Management Co.'nun Naoki Fujiwara, yatırımcıların yeni izlediğini ve ona göre hareket ettiklerini söyledi.

Standard&Poor's 500 endeks vadelileri yüzde 0.2 yükseldi. S&P 500 Endeksi dün Avrupalı maliye bakanlarının, Yunanistan'ın 130 milyar euroluk kurtarma paketini onaylamasının ardından günü yüzde 0.1 aşağıda tamamladı.

Yatırımcılar ve merkez bankalarının borç krizini gidermek için çaba göstermesine rağmen, Citigroup Inc.'ten Commerzbank AG'ye kadar birçok şirketin ekonomisti Yunanistan'ın krizin 5. yılında yeniden resesyona girebileceğini düşünüyor.