Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in finans merkezi Şanghay'ın, konut fiyatlarının, dünyanın ikinci büyük ekonomisini olumsuz etkilememesi için emlak kontrollerini gevşeteceğinin speküle edilmesiyle Çin hisseleri değerlendi; Çin Borsası 3 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

China Vanke Co. ve Poly Real Estate Group Co., Shanghai Securities News'in, Şanghay'ın konut alım kurallarını gevşettiğini yazmasının ardından emlak şirketleri arasındaki kazançlara öncülük etti. Industrial & Commercial Bank of China Ltd. ve Bank of China Ltd., yine aynı gazetenin, ülkenin en büyük 4 bankasının Ocak ayında daha az kredi vermiş olabileceğine dair haberi üzerine yüzde 0.7'nin üzerinde değer kaybetti. Satın alma yöneticileri endeksi, Çin'in imalat sektörünün Şubat ayında 4. kez küçülebileceğini gösterdi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.6 kazançla 2,396.67 puana çıkarak, 29 Kasım'dan bu yana en yüksek kapanışına yöneldi. CSI 300 Endeksi yüzde 1.1 artışla 2,589.87 puan oldu. ABD'de en çok işlem gören Çin şirketlerinin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün New York'ta yüzde 2 aşağıda kapanmıştı.

Şubat ayı boyunca para politikasında gevşeme ve likiditede ilerleme görüleceğini söyleyen Şanghay'daki Central China Securities Co.'nun stratejistlerinden Li Jun, ekonomik verilerin, piyasaların beklediği gibi ilerlemeye işaret edip etmediğini görmek için dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtti.

Şanghay Bileşik Endeksi bu yıl Pekin Hükümeti'nin, 2011'in 4. çeyreğinde son 2.5 yılın en düşüğüne işaret eden ekonomik büyümeyi desteklemek için para politikasını genişleteceği beklentisiyle yüzde 8.9 yukarıda seyrediyor. Endeks, tahmini kazançların 9.9 katından fiyatlanıyor.