Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Euro Bölgesi'nde hizmet sektörü ve imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksinin (PMI) Şubat ayında beklenmedik bir şekilde daralma göstermesinin ardından düşüşünü ikinci güne de taşıdı. Asya hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları fazla bir değişiklik göstermedi.

Dünyanın en büyük diş protez üreticisi Straumann Holding AG, tüm yıl karının analistlerin tahminlerinin altında kalması sonucu yüzde 9.5 düştü. Avrupa'nın en büyük seyahat şirketi TUI AG, bir hissedarının 12.9 milyon adet hisseyi blok olaak satmasının ardından yüzde 6.1 değer kaybetti. Cove Energy Plc, Royal Dutch Shell Plc'nin şirketi almak için nakit 992.4 milyon sterlin (1.6 milyar dolar) teklifte bulunmasının ardından zirve yaptı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.5 düşerek, Londra saati ile 09:22'de 265.46 puana indi. Endeks bu yıl, Euro Bölgesi borç krizinin kontrol altına alınacağı beklentisi ve ABD ekonomik verilerinin beklenenden daha iyi çıkmasının desteği ile yüzde 8.6'lık bir ralli yaptı. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 yükselirken, Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratı yüzde 0.1'lik bir çıkış gerçekleştirdi.

Euro Bölgesi ekonomisinin dördüncü çeyrekteki gerilemesinden sıçrama yapmada güçlük çekmesi ile birlikte, Avrupa'da hizmet ve imalat sanayi üretimleri Şubat ayında beklenmedik bir şekilde daraldı. Euro Bölgesi'nde hem hizmet hem de imalat sektörlerini içeren bileşik satınalma yöneticileri endeksi (PMI), Ocak ayındaki 50.4 seviyesinden Şubat ayında 49.7 seviyesine indi. Bloomberg News'un anketine katılan 16 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 50.5 seviyesinde çıkması bekleniyordu.