Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'da hizmet ve imalat sektörlerinin üretimi, Euro Bölgesi ekonomisinin dördüncü çeyrekteki gerilemenin ardından toparlanmada güçlük çekmesi ile birlikte, Şubat ayında beklenmedik bri şekilde daraldı.

Euro Bölgesi'nde, imalat ve hizmet sektörlerini birlikte gösteren bileşik satınalma yöneticileri endeksi (PMI), Ocak ayındaki 50 seviyesinden, Şubat ayında 49.7 seviyesine düştü. Bloomberg News'un anketine katılan 16 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 50.5 seviyesinde çıkması bekleniyordu. PMI verisinin 50 seviyesinin altında çıkması, sektörde daralma olduğunu işaret ediyor.

Euro Bölgesi'nde hükümetlerin ülke borç krizi ile mücadele etmek için bütçe kısıntılarına gitmeleri, Avrupa'nın toparlanmasını olumsuz etkileyebilir. Aynı zamanda, Çin'de imalat sanayi Şubat ayında düşebilir e böylelikle düşüşünü dördüncü aya taşıyabilir. Bu durum, dünyanın en büyük ekonomisinin, Avrupa krizinin ihracatı olumsuz etkilemesi ile birlikte, daha derin boyutlu yavaşlamalara duyarlı olduğunu işaret ediyor.

Almanya'nın Hanover kentinde, NordLB ekonomistlerinden Jens Kramer, "Bazı istikrar işaretleri görüyoruz, ancak resesyonu tersine çevirebileceğimiz sonucuna varacak kadar değil" dedi ve "Almanya ve Fransa bazı zorlukları dengelemeye yardımcı oldu, ancak İspanya ve Portekiz gibi ülkelerde daha sıkı konsolidasyon tedbirleri devam edecek. bu, ekonomik performans üzerindeki negatif etkinin 2012 yılına sarkabileceği anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Euro Bölgesi'nde imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI), Ocak ayındaki 48.8 seviyesinden Şubat ayında 49'a yükseldi. hizmet sektörü PMI verisi ise 50.4'ten 49.4'e geriledi.