Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de ve euro bölgesinde imalat sanainin daraldğını gösteren veriler bakırı geriletti. Metal böylece iki haftadaki en büyük yükselişi sonlandırdı.

En büyük bakır tüketicisi olan Çin'de HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in öncü imalat göstergelerine göre imalat endeksi Şubat'ta 49.7 oldu. Verinin 50'nin altında olması daralma olduğunu gösteriyor. Çin'de yeni ihracat siparişleri endeksi ise sekiz ayın en düşük seviyesine indi. Euro bölgesinde imalat sanayi endeksi aynı ayda 49 olarak gerçekleşti.

Londra'daki Royal Bank of Scotland'da analist olan Nikos Kavalis, dünkü rallinin arından piyasaların soluklandığını belirterek, "Çin'den gelen bakır talebi çok iyi görünmüyor. Şu an piyasada yeterince arz var" dedi.

3 ay vadeli bakır Londra Metal Borsası'nda yüzde 0.6 düşerek ton başına 8,400 dolar oldu. Dün fiyatlar yüzde 2.6'lık yükselişle 3 Şubat'tan beri en hızlı artışı kaydetti. Comex'te ise Mayıs teslim kontrat yüzde 0.6 geriledi ve 3.822 dolar/lb oldu.

Dünyanın en büyük bakır işleme şirketi olan Aurubis aylık raporunda "Avrupa'da bakır ürünlerine olan talep ekonomik trende bağlı, bu da belirsizliklerle dolu. Ancak daha istikrarlı bir trend ufukta görünüyor" ifadelerini kullandı.